S'APAGA UN LÍDER
Misc 24/06/2013

Nelson Mandela, en estat "crític"

La salut de l'expresident sud-africà toca fons amb una infecció pulmonar que es complica

Lydia Polgreen
3 min

The New York Times / JohannesburgLa salut de Mandela torna a tocar fons. Ahir a la nit el president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, va alertar que l'estat de l'expresident és "crític", després de patir una enèsima davallada que ha agreujat la infecció pulmonar que el manté ingressat a l'Hospital de Pretòria des del 8 de juny.

Fa molts mesos que el món va poder veure Madiba per última vegada. És en un vídeo en què la seva cara es manté impassible com la pedra mentre un visitant li implora que somrigui amb una cordialitat forçada mentre sosté la càmera del telèfon mòbil per fer-li una fotografia. Es veu un Mandela confós i irritat, com si els seus ulls plens de lleganyes no aconseguissin identificar els rostres dels principals líders del Congrés Nacional Africà, (ANC, en anglès) que van visitar-lo a l'abril, tot i conèixer-los des de feia dècades.

El primer cop que es va difondre el vídeo, lluny de sentir-se honorats, els familiars de Mandela van posar-se furiosos per l'emissió, i van denunciar els dirigents del partit per haver envaït la privacitat i explotat la seva fragilitat per recollir els beneficis polítics de ser vistos un altre cop en companyia de l'adorat expresident.

"Estava molt, molt furiosa", va dir llavors Makaziwe Mandela, la filla més gran del líder sud-africà, que va argumentar que la gravació es va dur a terme contra la voluntat de la família. "Haurien d'haver tingut el seny de no publicar aquestes imatges", es lamentava.

Batalla política i familiar

El llarg camí que recorre tant el govern com la família al costat d'un Mandela molt debilitat s'ha convertit en una batalla per apropiar-se del seu llegat, la seva imatge i el seu potencial per fer diners.

L'ANC, el partit de govern que Mandela havia liderat durant dècades, està acusat d'haver utilitzat durant anys el suport del líder per recordar als votants les nobles arrels del partit en un moment en què la formació està esquitxada per multitud de casos per corrupció. El principal partit de l'oposició, l'Aliança Democràtica, també ha estat criticada per haver utilitzat una imatge de l'expresident sud-africà abraçant un dels líders blancs de la formació.

Mentrestant, tots els seus descendents estan immersos en una batalla pública pel llegat de Madiba. Estan enfadats perquè la fundació creada per controlar els seus béns i propietats és en mans d'algú que consideren un estrany, el seu amic George Bizos. La família, de fet, ha portat el cas als tribunals per fer-lo fora del càrrec.

"Tothom vol un tros de la màgia de Madiba", deia llavors William Gumede, que ha escrit molt sobre Mandela, utilitzant el nom afectuós del seu clan. "Les imatges difoses per la televisió estatal eren només una anticipació del que passarà quan se'n vagi", sentenciava.

La frase "quan se'n vagi" ha estat durant anys l'eufemisme utilitzat per parlar de la inevitable mort de Mandela. Fins ara, parlar de la seu destí ha estat considerat un tabú a Sud-àfrica. Però l'edat de Mandela, que ja té 94 anys, i el seu fràgil estat de salut han derivat en una batalla cada cop més àcida sobre com serà recordat. A l'abril, dues de les filles de Mandela van demandar Bizos i dos associats més del seu pare per fer-los fora de dues empreses dedicades a vendre pintures que Madiba havia fet amb les mans, una de les moltes empreses creades per recollir diners per a la seva família. Les trobades dels Mandela acullen en un ambient sovint guerriller tres filles de dos matrimonis, 17 néts i 14 besnéts.

stats