Misc 17/04/2014

Moscou exagera el caos per desacreditar Ucraïna

La desinformació s’apodera de l’espai mediàtic rus

David M. Herszenhorn
3 min
Activistes pro-russos en plena reivindicació ahir a Luhansk.

The New York Times / MoscouEl primer ministre rus, Dmitri Medvédev, va penjar dimarts de bon matí aquest missatge a Facebook: “La sang s’ha tornat a vessar a Ucraïna. Plana l’amenaça d’una guerra civil. Suplico als ucraïnesos que decideixen ells sols el seu futur, sense lladres o extremistes, sense tancs i rifles i sense visites secretes del director de la CIA”. Així va arrencar una nova jornada d’exageracions, teories de la conspiració, retòrica acalorada i, fins i tot, mentides sobre la crisi a Ucraïna que emanen del mateix Kremlin i són propagades pels canals de televisió controlats pel govern rus, hora rere hora, dia rere dia, setmana rere setmana.

És la punta de l’iceberg d’una extraordinària campanya de propaganda russa que molts analistes coincideixen a qualificar de desacomplexada. I així és com s’ha aconseguit crear, almenys de portes endins a Rússia, la imatge d’una Ucraïna perillosa i caòtica, obviant que van ser forces pro-russes les que van començar a ocupar edificis públics i van establir controls de carretera.

En essència, els mitjans de comunicació russos fan crides incansables al govern de Kíev i a la comunitat internacional a refredar una tensió que Ucraïna, els Estats Units i la Unió Europea diuen que el Kremlin està fent tot el que pot per incrementar. Fins i tot les Nacions Unides s’han atrevit a qüestionar els mètodes russos. En un informe de l’Alt Comissionat pels Drets Humans es diu que les amenaces als russos a l’est d’Ucraïna, citades sovint pels mitjans de Moscou com una motivació per intervenir, són exagerades.

No hi ha cap dubte que el nou govern d’Ucraïna i els seus aliats occidentals, inclosa la Unió Europea i els Estats Units, també duen a terme els seus propis esforços de desinformació, amb els dirigents ucraïnesos anunciant grans ofensives que no s’han materialitzat mai o alguns funcionaris nord-americans difonent imatges sense verificar de suposats llançacoets russos a l’est d’Ucraïna.

“És tot mentida”, assegura Lília Xevtsova, experta en política russa al Centre Carnegie de Moscou. “A la cúpula russa ja no la preocupa com se la percep a l’exterior, en un món interconnectat, on la informació és plural i tot pot ser confirmat i comprovat. És un canvi radical en l’actitud cap a Occident”. Xevtsova afegeix: “No podem confiar en res. Fins i tot durant la propaganda soviètica, quan es dirigien al seu poble, hi havia algunes regles. Però ara no hi ha regles per a res. Tothom es pot inventar el que vulgui”.

Rússia ha negat reiteradament que tingui cap rol en l’aixecament a l’est d’Ucraïna, i el ministeri d’Afers Estrangers, que habitualment defensa l’autoritat de les Nacions Unides, va rebutjar per esbiaixat l’informe de l’agència de l’ONU pels drets humans que tractava de la situació dels russòfons a Ucraïna. En un comunicat, el portaveu de la diplomàcia russa, Aleksandr Lukaixévitx, el va qualificar de “parcial, polititzat i subjectiu”.

Mentides flagrants

Mark Galeotti, professor de relacions internacionals a la Universitat de Nova York, que actualment és a Moscou, assegura que algunes de les mentides són flagrants. “L’estat rus honora els herois de Crimea quan, segons la línia oficial, no hi va haver tropes russes allà”, diu Galeotti. Però tot i això la propaganda va ser clarament efectiva a Crimea, desacreditant l’equilibri occidental i donant el temps necessari a les tropes russes de consolidar el seu control sobre la península. I ara, a l’est d’Ucraïna, l’esforç propagandístic també sembla que dóna resultats, segons Galeotti, que lamenta que des d’Occident es doni tanta credibilitat al president Putin.

stats