Misc 12/06/2013

Mor al Japó l'home més vell del món als 116 anys

Amb 116 anys i 54 dies, també té el rècord registrat de l'home que ha viscut més anys, malgrat que encara és lluny del que va assolir la francesa Jeanne Louise Calment, que va morir als 122 anys i 164 dies

Efe
2 min

TòquioEl japonès Jiroemon Kimura, reconegut pel llibre Guinness dels rècords com la persona més vella del món, ha mort als 116 anys a primera hora d'aquest dimecres per causes naturals, segons han informat responsables del municipi on residia.

Kimura ha mort en un hospital de Kyotango, un municipi de la prefectura de Kyoto, a l'oest del país, on va viure tota la seva vida. L'ancià estava ingressat des de l'11 de maig.

El japonès, que va néixer al si d'una família d'agricultors el 19 d'abril del 1897 a la que llavors encara era l'antiga província de Tango, va ser reconegut com l'home més vell del món pel llibre Guinness l'abril del 2011. El desembre del 2012 se'l va reconèixer com la persona més longeva del món després de la mort de la nord-americana Dina Manfredini als 115 anys. Pocs dies després, el 28 de desembre del 2012, va batre un nou rècord: el de l'home que més temps ha viscut, en superar el nord-americà d'origen danès Christian Mortensen, que va morir el 1998 als 115 anys i 252 dies. Tanmateix, aquest rècord encara és lluny del que va assolir la francesa Jeanne Louise Calment, que va morir el 1997 als 122 anys i 164 dies, i que és la persona que més ha viscut de la qual es té constància. O almenys, segons els registres dels rècords Guiness, ja que una dona xinesa que va morir aquest cap de setmana assegurava tenir 127 anys, malgrat que l'edat ha sigut posada en dubte.

Kimura va viure 116 anys i 54 dies.

Després jubilar-se com a empleat de correus, l'home va dedicar bona part del temps a treballar al seu hort fins poc abans de complir els 100 anys. No fa pas gaire que encara feia tres àpats al dia basats en una dieta en què abundava l'arròs aigualit, les batates o la carbassa.

L'home, que va veure néixer fa poc el seu quinzè rebesnét, tenia set fills −dels quals només cinc són vius−, 14 néts i 25 besnéts.

Kimura, que vivia amb la dona del seu nét, de 60 anys, patia diverses dolences des de finals de l'any passat, moment en què es va veure obligat a traslladar-se a un hospital en diverses ocasions.

Ja postrat en un llit a casa seva, el 19 d'abril va celebrar el 116è aniversari i va rebre la felicitació del primer ministre japonès, Shinzo Abe, que li va enviar un enregistrament amb un missatge per felicitar-li l'aniversari.

El Japó, un dels països amb l'esperança de vida més elevada del món, compta amb prop de 30 milions d'habitants per sobre dels 65 anys, un 24,1% del total de la seva població.

stats