Misc 13/08/2013

Un ex primer ministre camaleònic i amb fama de repressor guanya les presidencials a Mali

Ibrahim Boubacar Keita (IBK) té el difícil repte de reunir un país intervingut l'any passat per França

Agències
2 min
Propaganda electoral a Bamako de Boubakar Keita. REUTERS

BamakoIbrahim Boubacar Keita, més conegut per les sigles IBK, ha estat proclamat aquesta matinada president de Mali després que el seu rival en la segona volta celebrada diumenge, l'exministre Soumaila Cissé, reconegués al seu perfil de Facebook la derrota.

"Us anuncio qua la meva família i jo hem anat aquesta tarda al domicili d'Ibrahim Boubakar Keita, que serà el nostre pròxim president de la república, per felicitar-lo per la seva victòria en aquestes eleccions presidencials", ha assegurat Cissé abans que es coneguin els primers resultats parcials oficials, l'anunci dels quals està previst per a aquest dimarts o bé dimecres.

Keita té ara al davant el difícil repte de reunir un país intervingut l'any passat per França per acabar amb les aspiracions independentistes de l'Azawad, el territori del nord reivindicat pels tuaregs, i també frenar la força dels islamistes radicals, amb vincles amb Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), i on volien implantar la xaria.

IBK, un veterà polític educat a la Sorbona

Als 68 anys, IBK ha aconseguit el somni perseguit durant dues dècades d'arribar a la presidència de Mali. Durant tot aquest temps s'havia convertit en un pilar de la classe política de Bamako. Després d'haver obtingut la llicenciatura en història i relacions internacionals a la universitat de Dakar i a la Sorbona −on va relacionar-se amb l'expresident de Costa d'Ivori Laurent Gbagbo−, va començar la seva carrera col·laborant amb ONG franceses.

Amb la força de les armes va consolidar-se com a primer ministre entre el 1994 i el 2000, un gest que li ha donat fama de governar amb mà dura. Va reprimir les manifestacions d'estudiants i les protestes d'obrers a Bamako, però també va segellar una pau temporal amb un grup rebel tuareg −el precursor de l'actual MNLA.

Però si un adjectiu defineix IBK és el de camaleònic. "Navega entre totes les ideologies polítiques i la prudència anticipa les seva presa de decisions", explica una anàlisi de 'Think Africa Press'.

stats