AMPLIACIÓ COMUNITÀRIA
Misc 25/06/2013

Madrid complica l'acostament de Kosovo a la UE

Alemanya no cedeix i obliga a ajornar la represa de les negociacions d'adhesió amb Turquia

Laia Forès
2 min
PACIÈNCIA 
 Kosovo haurà d'esperar  que Espanya i Xipre acceptin 
 Que el seu govern iniciï les negociacions per acostar-se
 A Europa.

Brussel·lesNo és cap secret que el govern de Mariano Rajoy no se sent còmode amb els avenços que està fent Kosovo per entrar a la Unió Europea (UE). Madrid va aprofitar ahir per fer un gest que complica l'acostament de Kosovo a Europa: disconforme amb el text consensuat entre els Vint-i-set per iniciar les converses amb l'exprovíncia de Sèrbia per a un acord d'associació -el pas previ a considerar un país candidat-, el govern espanyol va negar-se, juntament amb Xipre, a donar-hi el seu vistiplau. L'estratègia va servir per mostrar la seva incomoditat amb Kosovo i per ajornar, com a mínim fins avui, l'anunci de l'inici del diàleg.

La reunió d'ahir per debatre l'ampliació de la Unió Europea era d'ambaixadors. Com que van ser incapaços d'avançar en la qüestió de Kosovo, el tema passarà avui a un nivell polític més elevat, el de ministres d'Exteriors, que podrien desencallar la qüestió. La solució passaria, segons fonts comunitàries, perquè Kosovo signi l'acord només amb la UE i no amb cadascun dels seus socis com es fa habitualment.

Sèrbia també està tenint els mateixos problemes que Kosovo, però la seva pedra a la sabata és una altra: Alemanya. Berlín també vol ajornar l'inici de les converses per a l'adhesió del país balcànic. En aquest cas, també els ministres d'Exteriors intentaran avui desbloquejar la situació, sobretot perquè alguns socis consideren que s'ha d'enviar algun senyal positiu als dos països després que els seus governs hagin fet gestos per acostar-se a la UE.

Sèrbia i Kosovo van signar a l'abril un acord històric per normalitzar les relacions entre les dues capitals. Era la condició que havia posat Europa per estendre la mà als dos països, però la UE continua sense resoldre el seu problema intern: cinc estats membres -Espanya, Xipre, Grècia, Romania i Eslovàquia- encara no han reconegut la independència de Kosovo. Per Brussel·les, els dos països estan preparats per iniciar el camí que els ha de portar a formar part del club europeu després de l'acord entre les capitals. "És molt important el que estem veient, és un pas per allunyar-se del passat i, per a tots dos, un pas cap a Europa", va dir la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, el dia que Belgrad i Pristina van signar l'acord.

Però Espanya no es mou ni un mil·límetre de la seva posició. Madrid no escolta l'Eurocambra, que també va demanar a les cinc capitals que neguen la sobirania a Kosovo que facin un pas endavant i el reconeguin com a estat. El govern espanyol, amb Catalunya reclamant el seu dret a decidir, segueix entestat a no reconèixer la independència de l'antiga província sèrbia.

Turquia segueix esperant

L'altre país que ahir esperava aclarir el seu camí cap a la UE és Turquia, però també s'haurà d'esperar. Després de tres anys amb les negociacions aturades, demà s'havien de reprendre, però Alemanya també prefereix fer esperar Turquia. Berlín, que celebra eleccions aquest any, assegura que l'ajornament és un càstig al govern del país per la violenta repressió de les manifestacions antigovernamentals.

stats