REIVINDICACIONS SOCIALS
Misc 21/06/2013

Lula s'arremanga per calmar el carrer

El Brasil viu noves mobilitzacions en 80 ciutats del país malgrat la marxa enrere de les autoritats

Joaquim Piera
3 min
TARIFA ZERO Estudiants envaint dimecres una estació de metro a Brasília.

São PauloDues setmanes després, Luiz Inácio Lula da Silva, el polític més rellevant del Brasil de les últimes dècades, ha hagut de sortir a escena per protegir els seus dos hereus -la presidenta Dilma Rousseff i l'alcalde de São Paulo, Fernando Haddad- del desgast provocat per les protestes populars que s'estenen per tot el país. L'expresident, teòricament retirat de la primera línia política, va cridar a files els dos dirigents, i els va comunicar l'estratègia que havia de seguir el Partit dels Treballadors (PT) per intentar calmar el carrer.

Lula va ser l'artífex de convèncer els seus companys de partit que havia arribat el moment d'anul·lar la pujada del preu del transport públic a São Paulo, la guspira que ha fet sortir centenars de milers de persones al carrer. La premsa paulista explicava ahir que el diagnòstic de Lula va ser que calia actuar amb celeritat, fent els esforços pressupostaris que fossin necessaris, per evitar que l'oposició comencés a treure rèdit electoral de les protestes. L'expresident va advertir que si s'optava per una actitud immobilista es podien posar en perill les possibilitats de reelecció de Rousseff en els comicis generals de la tardor de l'any vinent.

De fet, el PT va decidir anar un pas més enllà i va mobilitzar els seus militants a participar en les manifestacions convocades ahir a la nit en més de vuitanta ciutats del país. Una estratègia més per intentar contenir el desgast inevitable de Rousseff. Amb els hashtags #VemPraRua (vine al carrer) i #ApoioDilma (suport a Dilma), el partit de govern va sumar-se a unes protestes que es preveien massives, tot i l'anul·lació de la pujada del preu del transport públic a São Paulo i baixar les tarifes en deu ciutats més.

"La presència dels afiliats del PT, amb els nostres colors i banderes en aquest i tots els moviments socials, és necessària per impedir que els mitjans conservadors i la dreta puguin influenciar unes manifestacions legítimes", va dir ahir el president de la formació, Rui Falcão, en un comunicat.

Pressió per millorar els serveis

Tant el govern federal com els municipis de 17 de les grans ciutats del Brasil van reforçar la seguretat preveient les manifestacions més grans en dues setmanes, tot i que els convocants van matisar el to "festiu" d'unes protestes que s'han convertit en les més importants des de la fi de la dictadura militar el 1992.

Els portaveus del moviment Passe Livre, que va iniciar les protestes a São Paulo, van celebrar efusivament dimecres a la nit l'anul·lació de l'augment del transport públic, però ja van anunciar que aquesta concessió no aturarà les reivindicacions. El pròxim pas és demanar la tarifa zero, un augment de la inversió en els serveis públics, i estendre la protesta a les zones rurals, donant suport als principis de la reforma agrària que defensa l'MST (el Moviment dels Sense Terra). Tot i això, ahir van dir que debatrien després de la protesta si hi hauria més convocatòries per sortir al carrer.

La imatge de Rousseff, tocada

La presidenta Dilma Rousseff havia batut enguany tots els rècords de popularitat d'un president elegit democràticament, però la seva imatge comença a patir un cert desgast, a causa de l'estancament econòmic i l'augment de la inflació.

L'equip d'assessors de la presidenta considera "normal" l'oscil·lació i assegura que són conscients que hi haurà una altra davallada, a causa de les manifestacions. "Hi ha una insatisfacció contra l' statu quo , però hem de pensar positivament perquè les protestes ens poden ajudar a accelerar els canvis que volem introduir al país", assenyalava el ministre de Desenvolupament, Fernando Pimentel.

Lula da Silva veu en l'actual alcalde de São Paulo, Fernando Haddad, el relleu natural de Rousseff, i el vol protegir d'un desgast que pugui comprometre el seu futur polític només un any després d'haver arribat a l'alcaldia.

stats