Misc 02/09/2014

Londres busca l’ajut dels imams moderats

Kimiko De Freytas-tamura
3 min
Londres busca l’ajut dels imams moderats

Conventry, AnglaterraLa decapitació del periodista nord-americà James Foley, presumptament per un jihadista britànic, torna a posar èmfasi en els perills que suposa la radicalització d’alguns joves musulmans del Regne Unit. Londres calcula que almenys 500 britànics han anat a lluitar amb els islamistes de l’Iraq i Síria. Des de fa temps, les autoritats britàniques mantenen controlats els seus ciutadans a les xarxes socials però ara un nou pla inclou també els imams més moderats perquè ajudin a evitar la radicalització de musulmans britànics i persuadeixin els que tornen del camp de batalla de la necessitat de moderar les seves creences.

Després de la mort de Foley, Qari Asim, l’imam de la mesquita de Leeds, va urgir els musulmans a “treballar amb els serveis d’intel·ligència i el govern per assegurar-se que aquest verí no arribi a les fronteres [britàniques]”. En declaracions a la BBC, l’imam va explicar que el risc que musulmans britànics s’uneixin a l’Estat Islàmic ha crescut per la implicació del Regne Unit a Síria i l’Iraq.

Mohammed Hadi, de 18 anys, va fugir de casa seva, a Coventry, un matí del mes març i, com desenes d’altres joves britànics, va marxar a Síria a lluitar amb una milícia, davant el desconcert dels seus pares.

“Ell era molt normal a casa, un musulmà moderat”, explica el seu pare, Mahir Hadi. Al juny, després de tres mesos sense donar senyals de vida, el Mohammed va començar a publicar, sota el nom islàmic d’Abu Yahya al-Kurdyi, missatges a Twitter en què afirmava que s’havia unit a l’Estat Islàmic.

La seva mare va dir al diari The Sun que el Mohammed tenia molts pocs diners i que, per tant, algú li havia hagut de pagar el bitllet d’avió. L’única pista que tenia sobre la sobtada marxa del noi, va dir el seu pare, era l’imam local, Mohammed Shoaib, que havia sigut mestre del jove a la madrassa i que, d’acord amb una persona que coneix la família, l’havia acompanyat en el viatge fins a Turquia, prop de la frontera amb Síria, sense que els seus pares ho sabessin. Hadi sospitava que l’imam havia radicalitzat el seu fill, i per això s’hi va enfrontar.

Minoritaris però forts

Experts i funcionaris asseguren que només una minoria dels líders religiosos sembren les llavors de la radicalització. El seu públic objectiu és la joventut allunyada de les mesquites locals que busca respostes a les típiques preocupacions de l’adolescència i als interrogants que plantegen els conflictes del Pròxim Orient. Segons aquests experts, sovint prediquen la supremacia islàmica i demonitzen els no musulmans i els gais per justificar la violència, amb interpretacions radicals de l’Alcorà. Els seus punts de vista són extrems, però poques vegades il·legals. La radicalització es veu reforçada per alguns articles penjats a internet i les xarxes socials.

“Tu no entres a internet buscant comprar-te unes sabates i de sobte et converteixes en jihadista”, apunta Haras Rafiq, exmembre del grup de treball de contraterrorisme del govern britànic i que ara treballa a la Fundació Quilliam, un grup de recerca que estudia i actua contra l’extremisme religiós. No hi ha prou imams que s’enfrontin a les narratives extremistes que captiven els joves vulnerables, diu Timothy Hivern, degà de la Facultat Musulmana de Cambridge, que forma al voltant de 100 imams cada any. A més, el rol del govern en aquest terreny és molt limitat i no tots els que treballen per la desradicalizació dels joves volen estar vinculats a l’administració pública.

stats