Misc 16/06/2013

Erdogan reprimeix els manifestants mentre reuneix els seus partidaris en un míting

La policia turca fa servir gas pebre, gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar els detractors del primer ministre turc. Els sindicats fan una crida a la vaga general demà, dilluns

Agències
2 min

IstanbulLa policia turca reprimeix fortament els manifestants antigovernamentals que protesten al centre d'Istanbul, mentre el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, reuneix els seus detractors en un míting en un altre punt de la ciutat. La policia turca fa servir gas pebre, gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar els detractors dErdogan, alhora que els impedeix entrar a la plaça Taksim, símbol de les protestes.

El xoc entre manifestants turcs i la policia s'ha intensificat aquest diumenge en ciutats com Istanbul o Ankara, després dels enfrontaments d'aquesta matinada, quan els agents han desallotjat per la força la simbòlica plaça Taksim i el parc Gazi d'Instanbul. Els agents antiavalots han fet servir gasos lacrimògens al cèntric carrer Istiklal d'Istanbul per impedir que un grup de manifestants s'acostés a la plaça de Taksim, envoltada per un fort cordó policial. La policia també ha utilitzat gasos lacrimògens i canons d'aigua.

"A partir d'ara, qualsevol persona que sigui allà, es considerarà un membre d'organització terrorista a ulls de l'Estat", ha advertit el ministre d'Afers Europeus, Egemen Bagis, en una entrevista a la televisió A Haber.

L'avís ve precedit de la intensa nit i matinada d'enfrontaments amb la policia per fer fora tots els 'indignats' de la plaça Taksim, una operació que ha deixat 44 ferits, segons fonts del govern.

L'accés a la plaça està fortament blindat amb un gran nombre de furgons policials. Les autoritats també han tancat el port de Besiktas, el més proper a Taksim, per impedir l'arribada de manifestants des dels barris de la part asiàtica de la ciutat.

Mentrestant, desenes de milers de partidaris d'Erdogan li han donat suport en un míting aquest diumenge a la tarda, a Istanbul.

Dues federacions de sindicats turcs han fet una crida, també aquest diumenge a la tarda, a la vaga general de demà, dilluns, en protesta pel desallotjament dels centenars de manifestants antigovernamentals congregats a la plaça Taksim. La Confederació de Sindicats de Treballadors Públics (KESK), que compta amb uns 240.000 membres en 11 sindicats, i la Confederació de Sindicats Revolucionaris (DISK) han anunciat la convocatòria de vaga en un comunicat conjunt. Tres grups que representen metges, enginyers i dentistes també s'uniran a l'acció, segons han dit.

A Ankara, la policia també ha utilitzat gasos lacrimògens per dispersar una marxa fúnebre de manifestants contraris al govern en què homenatjaven un jove mort per un tret dels agents en l'esclat de la violència fa dues setmanes.

Els mètodes durs del govern, de fet, han estat criticats durament per l'oposició i per alguns sindicats, que acusen Erdogan "d'esclafar el seu poble per satisfer les seves aspiracions autoritàries".

stats