POLÍTICA BRITÀNICA
Misc 17/06/2013

Ken Livingstone: "Crec en un Regne Unit dins la UE i una Catalunya dins Espanya"

Marc Vidal
3 min

Ken Linvingstone és l' enfant terrible del laborisme britànic. Situat a l'ala més esquerra del partit, Ken el Roig -un sobrenom que s'ha guanyat a pols- defensa que combatre la crisi a cop d'austeritat és un error. Federalista convençut, l'exalcalde de Londres creu que el Regne Unit està millor dins de la Unió Europea, "com Catalunya dins d'Espanya", exemplifica.

Quins han estat els errors que ens han portat a la crisi?

Que els polítics es volen ocupar de tot, dels afers estrangers, de la sanitat, de l'educació… menys de l'economia! No fan cap esforç per entendre-la, aquest és el problema. Qualsevol estudiós et dirà que en una crisi no es pot retallar el deute només amb austeritat, ja que la gent perd la feina, no es recapten impostos i a sobre es paguen més subsidis.

Si els polítics no hi entenen, ¿ningú els hi pot fer veure?

Estan contaminats per la propaganda neoliberal, pels que els diuen que el thatcherisme és la vida. Però si mires 30 anys abans de Thatcher i 30 anys després, encara no s'han aconseguit els nivells de creixement que hi havia en la primera etapa, en l'època més obscura del gran poder sindical i l'estat regulador.

Vivim encara en el thachterisme?

Sí, el govern britànic s'aferra a una estratègia que no funciona. Osborne i Cameron van implantar retallades severes i van dir que en dos anys l'economia creixeria, però res. En canvi, Obama va fer un pla d'inversió pública i va dir que no faria retallades o apujaria impostos fins que l'economia creixés. La clau és pagar el deute quan l'economia creix.

Estem davant la fi del capitalisme?

Com a sistema d'intercanvi i distribució de béns no hi ha res millor que el mercat. Però això no vol dir que tot hagi de passar pel mercat. Totes les privatitzacions que s'han fet al Regne Unit han estat un desastre. Cal regular el mercat.

¿Europa viu sota el dictat dels partits conservadors?

L'agenda neoliberal ha guanyat la batalla ideològica. Fins i tot l'FMI diu que el creixement de les desigualtats socials desestabilitza el cicle econòmic. Si hi ha més diners en mans de la classe treballadora i mitjana i els gasten, l'economia s'expandeix. Si els tenen els rics, el posen en un paradís fiscal i el cicle econòmic no s'activa.

¿Comparteix la idea de fer un referèndum sobre la UE al Regne Unit?

No, els laboristes mantenen que només si hi ha un canvi en l'estructura de tractats de la UE hi hauria d'haver un referèndum.

¿I creu que el Regne Unit està millor dins que fora de la UE?

Absolutament. Crec en un Regne Unit dins la UE com en una Catalunya dins d'Espanya o una Escòcia dins del Regne Unit.

Per què?

A Catalunya o a Escòcia, totes les competències s'haurien de cedir als poders més pròxims als ciutadans. Massa coses es decideixen des del centre i jo defenso la màxima descentralització. Però per què ser independents? El 2009 a la cimera del clima de Copenhaguen, vam veure Obama amb Merkel, Sarkozy i Brown explicant-los què havien acordat entre el Brasil, l'Índia, Rússia i els EUA. Ni Angela Merkel no va ser a la taula gran! ¿Hi serien Escòcia o Catalunya? Per què volen ser independents? ¿Per obrir ambaixades? Per envair un altre país?

Alex Salmond diu que es tracta de decidir-ho tot des d'Edimburg…

D'acord, cedim-los totes les competències.

Les fiscals també?

No, aquestes no es poden cedir. Per exemple, ¿Catalunya vol ser part de l'euro o vol sortir-ne?

Imaginem que vol quedar-se…

Doncs dins de l'euro no pots gestionar tu la fiscalitat. Espanya i Itàlia no tenen independència econòmica. Els escocesos diuen que no entraran a l'euro, que mantindran la lliura, o sigui que no tindran política econòmica pròpia. Qüestions com la defensa i la política macroeconòmica han de quedar centralitzades a Brussel·les i la resta de competències han d'anar als nivells de poder inferiors, els més pròxims als ciutadans.

Això és un únic gran estat federal europeu…

Sí. És el meu model.

stats