El programa
Internacional 06/08/2013

L'executiu vol abaixar alguna taxa, contenir el dèficit i reformar la política

1 min

Reformar les institucions

Un objectiu del president Napolitano en forçar la coalició era reduir el nombre de parlamentaris, convertir el Senat en una cambra regional i canviar la llei electoral. Letta per ara ja ha reformulat l'escandalós sistema de subvencions públiques dels partits.

La baralla fiscal

Els italians pateixen una gran càrrega fiscal i reben pocs serveis a canvi. La gran baralla al govern és com donar-los un respir. La dreta vol eliminar l'impost sobre la primera residència que va introduir Berlusconi i va concretar el govern tecnocràtic de Mario Monti. L'esquerra prefereix alleugerir la càrrega fiscal que pesa sobre els assalariats. El govern ha posposat el pagament del primer termini de l'impost sobre l'habitatge.

El problema del dèficit

El govern ha de rellançar l'economia, però el dèficit arribarà al 140% del PIB. Per això prou feina té a intentar impedir haver d'apujar l'IVA al 21%. Ni Monti va aconseguir acabar amb la despesa ineficient. Letta ara ha provat, de nou, eliminar les províncies.

Augmentar l'ocupació

Letta ha aconseguit de la UE 1.500 milions d'euros d'ajuts als joves. I ara tramita incentius per contractar uns 200.000 joves. També ha desbloquejat pagaments retardats de l'administració a empreses. Però el repte és molt més gran en un país on s'ha disparat l'atur.

stats