REPTES DE LA GRAN COALICIÓ A ROMA
Internacional 06/08/2013

Letta es prepara per a una tardor calenta

La dreta de Berlusconi exigeix una reforma de la justícia a canvi de mantenir l'executiu de coalició

Sandra Buxaderas
3 min
Letta es prepara per  a una tardor calenta

RomaL'experiment del govern Letta ideat pel cap d'estat, Giorgio Napolitano, ha passat la prova dels cent dies amb uns resultats prou encomiables tenint en compte que ningú hi hauria apostat un euro el dia abans que es formés. Qui hauria predit que es podrien ajuntar en un govern dos enemics aparentment irreconciliables com la dreta de Silvio Berlusconi i l'esquerra de Pier Luigi Bersani? I, no obstant, Enrico Letta, l'apagafocs del sempre tumultuós Partit Demòcrata (PD) escollit a dit per Napolitano, ha aconseguit en aquests tres mesos encaminar el govern cap a les seves prioritats: economia i ocupació.

Ara aquest professor de càlcul de les probabilitats, dirigent del PD i nebot d'un dels màxims col·laboradors de Berlusconi haurà d'afrontar una dificultat afegida: la ira del partit berlusconià, el Poble de la Llibertat (PdL), per la condemna a quatre anys de presó, a la pràctica traduïbles en un any d'arrest domiciliari, per al seu líder.

Tot i que Berlusconi va assegurar diumenge que el govern "seguirà endavant", els seus col·laboradors exigeixen una reforma de la justícia que posi fi als problemes processals -que encara no han acabat- del magnat de la televisió i polític.

De fet, ahir mateix dos exponents del PdL, els caps del grup al Senat i a la Cambra de Diputats, Renato Schifani i Renato Brunetta, van reunir-se amb Napolitano per tractar d'estalviar a Berlusconi els efectes de la seva condemna per frau fiscal. El líder de la dreta té fins a mitjans d'octubre per demanar acollir-se a un any d'arrest domiciliari o bé de treballs socials, però aquestes dues possibilitats, que ell mateix va promoure en lleis aprovades quan era primer ministre, ara no el satisfan.

Aquest mateix cap de setmana, en espera de l'execució definitiva de la sentència, ja s'ha quedat sense passaport ordinari, cosa que no deixa de suposar-li una humiliació personal, com va confessar diumenge als seus seguidors: "Són els dies més angoixants de la meva vida".

El Cavaliere busca una fiança

Berlusconi no es pot acollir a una petició de gràcia del cap d'estat, perquè està involucrat en altres processos judicials i això l'hi impedeix. Però quedar-se a casa amb els moviments limitats pel jutge no entra dins el caràcter d'aquest home acostumat a manar un imperi mediàtic i un país. Segons la premsa italiana, el magnat, acostumat a pagar per atreure's enemics polítics, ara confia a poder condonar la pena per una multa econòmica. Però això és impossible sense una reforma de la justícia, que serà a partir d'ara el gran cavall de batalla de la dreta al Parlament. Diferents dirigents ja han avisat que aquesta és la condició per seguir al govern.

Enrico Letta és conscient, a més, que Berlusconi vol acudir a les urnes tan aviat com s'ho pugui permetre políticament, ressuscitant el seu vell partit, Força Itàlia. Ara mateix els sondejos apunten, però, que el PD i el PdL estan massa empatats en les enquestes, per bé que la dreta aconseguiria un avantatge lleu gràcies a la coalició amb el seu tradicional aliat, la Lliga Nord. Tant el PD com el PdL han pujat quatre punts respecte al febrer passat. En canvi, la revelació de les últimes eleccions, el Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo, que va forçar la gran coalició per la seva negativa a aliar-se amb l'esquerra, ara ha perdut set punts, segons l'últim sondeig del diari La Stampa .

Aquest mateix sondeig reflecteix com els italians s'han anat acostumant a la gran coalició. Enrico Letta suspèn per un pèl -49% d'electors satisfets- però ha millorat respecte a la seva estrena, en què recollia el 45% de consensos. Ara Letta espera seguir centrant-se en la promesa de rellançar l'economia i recuperar llocs de treball.

stats