ELECCIONS MUNICIPALS
Misc 11/06/2013

L'esquerra arrasa a les locals d'Itàlia

Els socialdemòcrates recuperen l'alcaldia de Roma i s'emporten feus històrics dels conservadors

Carme Riera Sanfeliu
3 min
ELS PROGRESSISTES RECUPEREN LA CAPITAL  El nou alcalde de Roma, el socialdemòcrata Ignazio Marino, saludant ahir després de la roda de premsa posterior a la seva victòria. Aquest cirurgià de professió va imposar-se a l'aspirant del centredreta a la reelecció, el berlusconià Gianni Alemanno. Els progressistes italians van aconseguir totes les capitals de província en joc.

Barcelona.El centreesquerra italià ha superat amb nota el seu primer gran examen a les urnes des que, a l'abril, va formar l'actual coalició de govern amb els conservadors del Poble de la Llibertat. El Partit Demòcrata va arrasar en la segona volta de les municipals celebrades ahir i diumenge: va prendre l'alcaldia de Roma als berlusconians i també es va emportar les onze capitals de província en joc. Amb aquest èxit excepcional, l'executiu liderat pel socialdemòcrata Enrico Letta rep una mica d'oxigen mentre intenta controlar la fràgil coalició amb els seus tradicionals rivals de la dreta.

"La coalició és ara més forta perquè Berlusconi és més dèbil", explica a l'ARA Gianfranco Pasquino, professor de ciències polítiques del Centre de Bolonya de la Universitat John Hopkins. "Deu haver après que no és el moment de tornar a convocar eleccions generals i està obligat a donar suport al govern perquè, evidentment, les tendències electorals no li són gens favorables". Tot i que les eleccions locals no tenen un impacte directe en el govern nacional, el resultat es veu com un reforç a la posició del primer ministre, que ha hagut de lluitar contra la percepció generalitzada que és el Cavaliere qui porta les regnes de l'executiu. El reforç a Letta, però, arriba velat per una abstenció rècord: menys de la meitat del país (un 48,51%) va anar a les urnes, 11 punts menys que en la primera volta i 30 si es compara amb les locals del 2008.

A part d'aquesta prova evident del descontentament ciutadà, les urnes deixen dos grans missatges. La victòria de la socialdemocràcia mostra que, contra alguns pronòstics inicials, el Partit Demòcrata no ha pagat per governar amb el controvertit Poble de la Llibertat. L'altre gran capítol d'aquestes municipals ha estat la patacada del Moviment 5 Estrelles (M5), el partit antipolítica liderat pel còmic Beppe Grillo, que després d'endur-se un quart dels vots en les generals del febrer va veure com gairebé tots els seus candidats eren tombats en la primera volta de fa quinze dies. Només s'ha endut dues ciutats.

"Grillo ha comès molts errors. Els seus candidats no tenen experiència i no saben com representar els interessos dels ciutadans. Ara ha perdut tot l'impuls que li va donar al febrer el fet de ser la novetat, la gran promesa per als desencantats", argumenta Pasquino. "No sé si el moviment està totalment acabat però sens dubte ja no té la capacitat de sorprendre".

Els grillini esperaven que la fràgil coalició entre el centreesquerra i els conservadors els donés ales però el seu discurs antipolítica ni tan sols ha pogut aixecar el vol a Sicília, on en les regionals de l'any passat va situar-se com a tercera força, un triomf moral que va ser el trampolí per a l'èxit a nivell nacional.

Importants canvis de color

Els socialdemòcrates van aconseguir tres capitals de província històriques de la dreta: Brescia, Treviso i Imperia. Roma també va patir un canvi sonat. Després de quatre anys de govern conservador, Ignazio Marino va prendre l'alcaldia a Gianni Alemanno, del PdL. Amb un 64% dels vots, va imposar-se al 36% del berlusconià.

"Els romans han castigat Alemanno pel que no ha fet. Per no parlar de la corrupció i el nepotisme, uns elements tradicionals italians que es veuen molt més quan els practica un alcalde", rebla el politòleg. El batlle sortint, que el 2008 va sorprendre en guanyar una alcaldia tradicionalment progressista, reconeixia ahir la derrota en un discurs amb accent nacional: "El resultat és fruit d'un allunyament dels ciutadans de la política. En termes globals del país, les xifres no són positives per al centredreta, que amb Roma perd el seu últim alcalde important".

stats