Misc 08/06/2013

L'escàndol de l'espionatge a ciutadans mitjançant internet també sacseja el Regne Unit

El Parlament britànic espera un informe sobre l'ús que l'agència d'escoltes va fer del programa Prism dels EUA

Efe
2 min
El centre que l'agència britànica d'escoltes GCHQ té a Cheltenham, a l'oest d'Anglaterra / REUTERS

LondresEl Parlament britànic serà informat sobre els vincles entre l'agència d'escoltes del Regne Unit i el polèmic programa de vigilància sobre internet dels Estats Units, segons s'ha anunciat aquest dissabte.

Segons ha destapat el diari 'The Guardian', el Regne Unit ha recollit en secret informació privada de les empreses d'internet del món en una operació encoberta dirigida per l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA).

El centre d'escoltes i descodificació dels serveis secrets britànics a Cheltenham (oest d'Anglaterra), conegut com GCHQ, va tenir accés al programa nord-americà Prism, de la NSA, des d'almenys el juny de 2010, segons indiquen documents secrets obtinguts per 'The Guardian'.

El programa Prism podria haver permès al GCHQ esquivar el procés legal que es requereix oficialment per obtenir dades personals, com correus electrònics, fotografies i vídeos de les companyies d'internet amb seu fora del Regne Unit.

El president del comitè parlamentari d'intel·ligència i seguretat del Regne Unit, Malcolm Rifkind, ha assegurat que rebran "molt aviat" un informe sobre el cas del GCHQ, que manté que no hi ha res d'il·legal en el seu comportament. El comitè "decidirà què ha de fer quan rebi aquesta informació", ha apuntat Rifkind.

'The Guardian' afirma que l'agència britànica va generar 197 informes secrets a través del sistema Prism durant un any fins al maig de 2012, cosa que representa un augment del 137% respecte a la xifra d'informes secrets produïda l'any anterior.

La informació sobre l'ús que suposadament el centre GCHQ va fer de Prism estaria detallada en documents preparats per analistes de la NSA, l'agència d'escoltes més gran del món. Els documents, datats l'abril passat, descriuen l'abast d'una operació que va donar tant a la NSA com a l'FBI accés a registres de nou de les companyies d'internet més grans del món, entre les quals hi ha Google, Facebook, Miscrosoft, Apple, Yahoo i Skype.

El diari britànic 'The Guardian' va ser el que aquesta setmana va revelar en exclusiva que la NSA registra les trucades de milions de clients de l'operadora de telefonia Verizon. Després han anat apareixent altres revelacions que també impliquen els principals proveïdors d'internet.

stats