30/04/2016

L’atac a l’hospital de MSF a Kunduz queda impune

3 min
L’atac a l’hospital de MSF a Kunduz queda impune

Nova YorkEl Pentàgon ha sancionat 16 militars nord-americans, incloent-hi un general, pel mortífer bombardeig a l’hospital de Metges Sense Fronteres a Kunduz, al nord de l’Afganistan, que el 3 d’octubre del 2015 va causar 42 morts. Cap dels sancionats, però, haurà d’afrontar un consell de guerra. Les sancions són administratives i disciplinàries: suspensió del comandament, cartes de reprimenda, obligació de seguir nous cursos d’entrenament i, en alguns casos, retirada del comandament i del teatre d’operacions. Afecten un general, la tripulació de l’avió AC-130 que va portar a terme el bombardeig i també membres de les forces especials que participaven en l’operació des del terreny.

Després de sis mesos d’investigació, la conclusió del Pentàgon és que cap persona implicada no sabia que estava atacant un hospital i que l’objectiu era una posició insurgent situada aproximadament a 400 metres del centre mèdic de Metges Sense Fronteres, l’únic centre de traumatologia operatiu en tota la regió. L’atac es va fer per donar cobertura aèria a un grup de forces especials nord-americanes que col·laboraven amb efectius afganesos que combatien a la zona. Segons el Pentàgon, ni el comandament de terra ni la tripulació del bombarder no van ser conscients en cap moment que estaven atacant un hospital.

El general Joseph L. Votel, responsable del comandament central, ha afirmat que l’AC-130 va confondre l’hospital amb la descripció d’un edifici controlat pels talibans i ha reconegut un greu error de procediment: la tripulació no disposava de la informació completa sobre les zones protegides, que incloïen l’hospital, considerat una instal·lació sota protecció.

Les autoritats nord-americanes conclouen que “es van incomplir les regles de combat i les lleis del conflicte armat”, d’aquí les sancions anunciades, però neguen que es pugui qualificar aquell terrible bombardeig de crim de guerra perquè no hi havia intencionalitat: cap dels autors sabia que estaven atacant un centre mèdic. És l’argument que utilitzen per limitar les sancions a l’àmbit administratiu sense enviar cap dels autors als tribunals. Els seus noms no es faran públics.

En concret, l’informe assenyala el següent: “El tràgic incident el va causar una combinació d’errors humans agreujada per negligències de procediment i avaries tècniques. La fatiga i el ritme operacional elevat també van contribuir a l’incident. Aquests factors van contribuir a la fog of war (boira de guerra), que és una incertesa que sovint s’ha d’afrontar durant les operacions de combat”.

Aquestes conclusions no satisfan Metges Sense Fronteres, que, en la primera reacció a l’informe, critica la desproporció entre la mort de 42 persones i les dotzenes de ferits i les sancions administratives aplicades als responsables.

També assenyala en un comunicat que l’informe admet que “es va portar a terme una operació militar incontrolada en una àrea urbana intensament poblada, durant la qual les forces dels Estats Units van incomplir les regles bàsiques de la guerra”. “És incomprensible -afirma la seva presidenta, Meinie Nicolai- que en les circumstàncies que s’hi descriuen l’atac no se suspengués”.

MSF també discuteix l’argument exculpatori de la no intencionalitat utilitzat per les autoritats nord-americanes perquè, segons el seu parer, no justifica un greu incompliment de la llei humanitària internacional com el que es va produir amb aquell bombardeig.

Els equips no hi poden tornar

Amb les condicions actuals, els responsables de l’ONG consideren que no poden tornar a enviar els seus equips a la zona sense disposar abans de garanties fermes i precises que un atac similar no es tornarà a produir mai més.

Dels 42 morts que va causar el bombardeig de l’hospital, 24 eren pacients que hi rebien tractament, 14 eren membres dels equips sanitaris de MSF, i 4, vigilants del centre mèdic. Es va produir en plena ofensiva de les tropes afganeses per recuperar Kunduz, en mans dels talibans, i va ser durant les operacions de suport a les tropes de terra quan la tripulació de l’AC-130 va cometre un gravíssim error amb conseqüències tràgiques.

stats