POLÈMICA A LA CASA BLANCA
Misc 07/06/2013

L'administració nord-americana defensa la legalitat de recopilar registres telefònics

L'FBI controla des de fa set anys les trucades dins del país, emparat per una llei antiterrorista

Ch. Savage / E. Wyatt
3 min
COMPLICITATS  Verizon, una de les principals empreses telefòniques dels EUA, cedeix al govern totes les dades de trucades nacionals i a l'estranger.

The New York Times / Washington.El govern dels Estats Units recopila, des de fa set anys, una àmplia base de dades de registres telefònics en territori nacional. Es tracta d'un programa de vigilància totalment secret emparat per una controvertida secció de la Patriot Act, un text legal promulgat per l'administració George W. Bush just després de l'atemptat a les Torres Bessones el 2001 i que té com a objectiu ampliar la capacitat de control del govern federal per combatre el terrorisme.

La notícia ha sortit a la llum després que el diari britànic The Guardian publiqués ahir una ordre judicial altament classificada en què es demana el registre de totes la trucades de Verizon, una de les companyies de telecomunicacions més importants dels Estats Units. L'ordre, en què es pot llegir " top secret " a la part superior, va ser firmada per un tribunal secret de seguretat nacional a l'abril i té validesa fins al juliol. L'ordre implica la indexació dels números telefònics, la durada de la trucada i la seva localització -tant sigui dins com fora del país.

El document, però, no és més que una reautorització rutinària d'un programa que es du a terme des de fa anys i que és conegut per la majoria de senadors, segons dos dels representants del Comitè d'Intel·ligència del Senat. "Pel que sé, estem parlant d'una renovació de tres mesos d'un programa que ja fa set anys que existeix", explicava ahir la senadora Dianne Feinstein. Segons la representant demòcrata, l'ordre ha estat avalada pel tribunal de vigilància d'intel·ligència estrangera, "emparat per la secció de registres empresarials de la Patriot Act". "Per tant, és legal. Se n'ha informat al Congrés", matisava.

La senadora republicana Lindsey Graham també tancava files i justificava la vigilància constant als ciutadans per un imperatiu de la guerra contra el terror. "Si no ho fem -va dir Graham-, és que estem bojos".

Al seu torn, el director del Comitè d'Intel·ligència del Congrés, el republicà per Michigan Mike Rogers, va dir en una roda de premsa ahir que el programa de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units ha ajudat a prevenir un important nombre d'atacs terroristes en territori nacional els últims anys. Tot i això, no va donar més detalls de la possible naturalesa dels atacs.

La notícia, però, va estendre l'alarma entre alguns demòcrates i republicans. El senador demòcrata Richard Durbin, el vicepresident de la cambra, va assegurar que se'ls havia informat breument de l'espionatge telefònic, però com que es tractava d'una informació classificada, no ho havien pogut criticar públicament.

"Ja fa temps que estem preocupats per aquest tema", va dir Durbin des del Capitoli. "És per això que creiem necessari limitar la vigència d'aquesta llei perquè les circumstàncies estan canviant pel que fa la seguretat dins dels Estats Units. Com també canvia el nostre coneixement de les amenaces".

L'accés al contingut

El programa preveu recopilar i analitzar el que anomena metadata -l'hora i la durada de les trucades, com també els números, però no pas el contingut- per intentar identificar terroristes. Segons el senador republicà Saxby Chambliss, el programa estipula que quan un ordinador marca un número sospitós, les autoritats el retornen al tribunal de seguretat nacional per un permís especial per poder vigilar amb més detall aquesta persona.

Però no tothom té clar que no s'estiguin vulnerant les llibertats civils. "Crec que quan un ciutadà que compleix amb la llei truca als seus amics, a qui truca, quan es truquen i on són, és una informació privada", deia ahir el senador demòcrata Ron Wyden. "Registrar aquesta informació de cada telèfon de tots els EUA vol dir que cada dia es vulnera massivament la privacitat dels nord-americans".

stats