30/10/2016

L’FBI rescata la campanya de Trump

3 min
Un partidari de Trump fent campanya a la platja de Copacabana, a Rio de Janeiro.

En el moment que més tocada estava la campanya de Donald Trump, amb els sondejos en contra i amb símptomes de desànim a les files republicanes, quan les especulacions ja se centraven en la magnitud de la derrota, el sorprenent anunci de l’FBI ha obert un escenari nou i impredictible. James Comey, el director de l’agència, ha rescatat la campanya de Donald Trump. L’equip de Clinton ha encaixat molt malament la reobertura de la investigació dels mails, que els deixa en una situació pèssima.

En primer lloc, perquè col·loca Clinton en situació d’investigada, la pitjor etiqueta amb què un candidat pot afrontar unes eleccions que ja són a la cantonada. Investigada i indefensa, perquè ara mateix l’FBI, en no proporcionar cap detall sobre els mails que està examinant, obre la porta a tot tipus d’especulacions, sense determinar si hi ha o no res de substancial en aquests mails. A més, la investigació furga en el punt més dèbil de Clinton, posa en qüestió la confiança, l’honestedat d’una candidata a qui més del 60% de l’electoral considera poc de fiar. Aquests nous interrogants poden afeblir la voluntat d’anar a votar de demòcrates indecisos, per exemple, dels partidaris de Bernie Sanders, que mai no han estat còmodes amb Clinton.

Un segon efecte de l’anunci és que injecta moral a les files republicanes, amb un Trump exultant que té garantit que a partir d’ara es parlarà molt dels mails de Clinton i poc del seu comportament amb les dones. Clinton, l’arquetipus d’enemic dels republicans, pot servir per decidir els sectors moderats del Partit Republicà, incòmodes amb la personalitat de Donald Trump.

Un tercer factor és que l’anunci garanteix que aquestes eleccions seran recordades com les del sexe, els escàndols i la corrupció. Els nous mails s’han trobat en una investigació sobre els escàndols sexuals del polític demòcrata Anthony Weiner, exmarit d’una de les principals assessores personals de Hillary Clinton. Trump presumint de grapejar dones i negant acusacions d’agressions sexuals, i Clinton enfrontada a les infidelitats del marit i al sexting del marit de l’assessora. Un còctel que converteix aquesta campanya en una de les més desagradables i negativistes que es recorden.

L’anunci qüestiona també el paper del director de l’FBI, James Comey, un republicà proposat per Obama. Al juliol, quan va exonerar Clinton, va declarar que “el poble nord-americà mereix conèixer aquests detalls en un cas de gran interès públic”. Doncs bé, ara aquesta informació és més urgent que mai, perquè la críptica carta que Comey va enviar al Congrés aporta molt poca informació i, en canvi, obre molts interrogants i moltes vies a l’especulació.

És un anunci que està tenint un gran impacte en aquestes eleccions i, fent-lo, Comey s’ha saltat la regla no escrita de l’FBI de no interferir en processos electorals. Estava atrapat en un dilema: o fer l’anunci i provocar el terratrèmol polític, tot i que ell mateix reconeix que no sap si aquest nou material és significatiu, o bé seguir la investigació sense anunciar-la, amb el risc que, quan es fes públic un cop passades les eleccions, fos acusat de falta de transparència. Ha triat fer l’anunci i ara està sotmès a fortes pressions perquè publiqui els mails que han provocat la decisió i no deixi que la gent vagi a votar amb l’interrogant tan gran que ell ha col·locat sobre un dels candidats.

stats