LLATINOAMÈRICA
Misc 12/08/2013

De Kirchner lluita per mantenir el poder

L'Argentina celebra eleccions primàries amb la vista posada en les legislatives de l'octubre

Joan Biosca
2 min
De Kirchner lluita per mantenir el poder

Buenos AiresHa estat una campanya electoral poc habitual. Els dies previs a les primàries que han de decidir els candidats als comicis legislatius de l'octubre han estat sacsejats pel robatori a la casa del principal candidat opositor i pel dol arran de la tragèdia de Rosario, on dimarts van morir almenys 15 persones per una explosió de gas en un edifici. Però més enllà d'això, aquestes votacions primàries, obertes, simultànies i obligatòries són un assaig del que seran els comicis de debò per escollir els membres del Congrés i del Senat. I és que el resultat a les urnes es viu a l'Argentina com un baròmetre del que acabarà sent la votació definitiva.

La llei de primàries, aprovada el 2009, estableix com a requisit un mínim de l'1,5% dels vots per poder participar en les legislatives, el 27 d'octubre, que renovaran a nivell federal el 50% de la Cambra de Diputats i un terç del Senat.

El resultat d'aquestes eleccions es defineix bàsicament a la província de Buenos Aires, el principal districte electoral, que representa el 37,3% dels vots totals, i els següents tres districtes claus (les províncies de Còrdova i Santa Fe i la capital argentina) reuneixen en total el 25,5% dels electors. Per això el candidat de cada partit per a la província de Buenos Aires acaba sent l'home fort de cada formació i el cap de cartell, com passa amb la demarcació de Barcelona en el cas de les eleccions a Catalunya.

L'oficialisme va sorprendre en nomenar com a principal candidat a diputat Martín Insaurralde, actual alcalde de Lomas de Zamora, un dels municipis més importants de l'àrea metropolitana de la capital federal. Insaurralde és un polític poc conegut i que ara se situa com un dels homes més forts del kirchnerisme, especialment si es té en compte que la presidenta Cristina Fernández de Kirchner no es pot presentar a la reelecció en els comicis del 2015 perquè la Constitució prohibeix encadenar tres mandats presidencials consecutius.

Però el més atractiu de la campanya electoral i ara d'aquestes eleccions primàries ha estat, és i serà veure i comprovar el veritable estat de forma i de salut del kirchnerisme.

Enquestes favorables a l'oposició

¿Fernández i el kirchnerisme seran capaços de renovar el 54% d'adhesió aconseguit el 2011? ¿L'oposició podrà articular una alternativa de govern? La resposta la pot tenir Sergio Massa, alcalde de Tigre -localitat propera a Buenos Aires-, que durant un any va ser la mà dreta de Cristina Fernández com a cap de gabinet, el seu conseller en cap.

Les últimes enquestes situaven Sergio Massa en un 32,8% per davant de Martín Insaurralde, amb un 30,1% dels vots. Això a la província de Buenos Aires, el districte clau. "Massa ha endurit la seva campanya amb l'estratègia de polaritzar el vot opositor i així poder demostrar que ell és l'únic que pot derrotar l'actual govern", destacava Rosendo Fraga, analista polític. Ara la seva figura opositora aglutina funcionaris exkirchneristes que reneguen del seu passat i volen fer fora Cristina Fernández del poder.

stats