DISPUTA TERRITORIAL
Misc 14/04/2014

Kíev mobilitza l’exèrcit per recuperar l’est d’Ucraïna

El president Turtxinov alerta que no toleraran una annexió com la de Crimea

Ana Lázaro Bosch
4 min
CUSTÒDIA DE MARIA MAGDALENA 
 Activistes pro-russos traslladant una icona de Maria Magdalena ahir a tocar d’un edifici oficial on s’han fet forts a Luhansk.

Kíev“Això no és una guerra entre ucraïnesos”. Amb aquestes paraules el president Oleksandr Turtxinov va fer ahir una crida a la població perquè es mantingui unida davant el que considera una agressió de la Federació Russa. “No us deixeu manipular pels que miren de destruir la pau i ens empenyen a l’abisme del desastre econòmic i el conflicte civil”, va afegir en un discurs televisat.

El missatge va arribar després d’una missió fallida per recuperar el control a les regions de l’est del país. Ahir al matí, el govern va llançar una operació “antiterrorista” a la ciutat de Slaviansk, on els rebels controlen dues comissaries i la seu dels serveis de seguretat. Però no van aconseguir el seu objectiu. Els rebels van obrir foc contra les forces de l’ordre i, segons el govern, es van refugiar darrere d’un escut humà format per manifestants. L’operació va acabar amb un mort i dos ferits entre les forces de l’ordre. Els rebels també van assegurar que hi havia un mort entre els seus.

El govern ucraïnès es preparava ahir per llançar una nova operació, aquest cop “militar i a gran escala”, i va dir als rebels que tenien fins a aquest matí per entregar les armes i abandonar els edificis ocupats. Des de dilluns passat, grups d’homes armats i uniformats que es presenten com a activistes de la República Popular de Donetsk, han llençat una campanya a tres regions de l’est del país: Donetsk, Luhansk i Khàrkiv. Reclamen que se celebri un referèndum d’independència i, en alguns casos, l’annexió a la Federació Russa. La campanya s’ha intensificat aquest cap de setmana amb l’ocupació de nous edificis públics. I, encara que el suport de la població no és massiu, hi ha grups de ciutadans que els donen suport, construint barricades i portant menjar.

Una nova Crimea

El govern ucraïnès acusa Moscou d’haver planejat i dirigit l’ofensiva separatista i parla obertament d’una “agressió russa”. En un comunicat, el ministeri d’Exteriors va afirmar: “Els serveis d’espionatge rus i sabotejadors han iniciat una operació separatista amb l’objectiu de prendre el poder, desestabilitzar la situació… i separar aquestes regions del nostre estat”. Afirmen que tenen proves per demostrar-ho, entre les quals que els fusells d’assalt AK 100, utilitzats pels rebels, són part de l’equipament de l’exèrcit rus.

És una tesi que té el suport dels EUA, que veu grans similituds entre aquesta operació i el que va passar a la península de Crimea. El secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, va considerar “evident que forces especials russes i agents russos han sigut els catalitzadors del caos de les últimes 24 hores”. Però Moscou va negar les acusacions i el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, va assegurar que la decisió de Kíev de mobilitzar l’exèrcit és “una ordre criminal” i va condemnar “els intents d’utilitzar la força bruta contra els activistes”. Unes declaracions que obren la porta a una intervenció per protegir la comunitat russòfona d’Ucraïna.

El president, Oleksandr Turtxinov, va declarar ahir: “No deixarem que es repeteixi el guió de Crimea”, on fa només un mes es va celebrar un referèndum d’independència que va culminar amb l’annexió de la península a la Federació Russa. El president ucraïnès va explicar que el govern ha fet tot el possible per una solució negociada, però va afegir que en cas necessari es defensarà “amb les armes a la mà” dels “intents d’invasió i de desestabilització”.

La revolta separatista es va estendre ahir a diverses ciutats de la regió de Donetsk. A Mariupol, una manifestació pro-russa en què participaven unes mil persones va acabar amb l’ocupació de la seu del govern local. Una situació similar es va produir a les ciutats de Ienakievo, on els insurgents van prendre el control de l’administració central; a Kramatorsk, on una vintena d’homes armats i ben equipats es van fer forts en una comissaria de policia, i a la ciutat de Donetsk, on ja controlen les seus del governador i del ministeri de l’Interior. Sembla que aquest últim edifici ha quedat sota la vigilància dels Bérkut, la unitat especial de les forces de l’ordre que va participar en les càrregues policials a Maidan i s’ha posicionat obertament contra el nou govern.

En una altra regió de l’est del país, Khàrkiv, també es va viure una jornada de tensió. Dues manifestacions van tenir lloc simultàniament, una pro Maidan i una pro-russa. Encara que la policia va voler evitar el xoc, els esdeveniments es van precipitar quan es van sentir trets i explosions. Hi va haver cinquanta ferits.

Washington amenaça amb noves sancions

Els EUA estan preparats per ampliar les sancions contra Rússia si continua l’escalada de tensió a l’est d’Ucraïna. Així ho va assegurar ahir l’ambaixadora nord-americana a l’ONU, Samantha Power, abans de reunir-se d’urgència per tractar la situació en aquell país amb els seus col·legues del Consell de Seguretat. Power no va detallar les noves sancions però hi ha indicis que podrien afectar sectors clau de l’economia russa com l’energètic, el financer i el miner. L’anterior ronda de sancions ja va tenir efectes nefastos per a la moneda i la borsa de Moscou.

stats