ÀSIA
Misc 21/10/2014

Judicis sense garanties per als sospitosos de corrupció a la Xina

Entre els milers de funcionaris investigats pel govern hi ha més de 50 alts càrrecs del partit

3 min

Afamat, colpejat i interrogat durant dies en una habitació gelada on dormir, seure o fins i tot recolzar-se contra la paret estava prohibit, Wang Guanglong, un funcionari de la província de Fujian, a la Xina, es va quedar mig sord a conseqüència de les pallisses. Segons el seu testimoni, al final va arribar a un acord. Va signar una confessió en què reconeixia que havia acceptat 27.000 dòlars en suborns, perquè creia erròniament que seria alliberat sota fiança i podria netejar el seu nom d’un crim que diu que no va cometre. “Ho va fer per salvar la vida”, asegura la seva germana, Wang Xiuyun.

La Xina viu una intensa campanya contra la corrupció governamental, en la qual s’investiga més de 50 funcionaris d’alt rang i desenes de milers de buròcrates, dins dels esforços del president Xi Jinping per restaurar la confiança pública en el Partit Comunista. En el primer semestre d’aquest any els fiscals han obert més de 6.000 investigacions a funcionaris del partit, segons les estadístiques del govern. I els líders de la Xina diuen que la neteja acaba de començar.

Però els defensors d’aquesta purga passen per alt una paradoxa clau de la campanya, segons els crítics: en nom de la llei i la rendició de comptes, la guerra contra la corrupció sovint opera fora de la llei, en el regne secret dels organismes del partit com el que va atrapar Wang.

“Sense drets fonamentals”

En més d’una dotzena d’entrevistes, juristes i advocats representants dels funcionaris detinguts van assegurar que defensar-los havia sigut especialment difícil. El repte principal, diuen, comença en el moment que un funcionari acusat queda sota custòdia dels investigadors del partit durant mesos, un període en què s’intenta obtenir una confessió, de vegades a través de la tortura. Conegut com shuanggui, es tracta d’un procés secret, extralegal, que aïlla els detinguts dels seus advocats, companys i familiars. “Es priva els ciutadans dels seus drets fonamentals”, diu Mao Lixin, un advocat que representava Wang.

Fins i tot després que el cas surti de les mans dels investigadors del partit i entri en el sistema de justícia penal, els juristes tenen un accés limitat a les proves, als testimonis i als seus clients. I els judicis, com denuncien els advocats, sovint són processos precipitats que ignoren les denúncies de coacció i tortura dels acusats. Segons els advocats, els tribunals xinesos poques vegades permeten cridar testimonis de la defensa, mentre que els fiscals sovint retenen evidències crucials. Hi ha pocs dubtes respecte a una condemna. Dels 8.110 funcionaris que van rebre sentències per càrrecs de suborn i corrupció el primer semestre d’aquest any, el 99,8% van ser condemnats, segons xifres del govern. És a dir, només 14 van ser absolts.

Tot i celebrar la campanya anticorrupció, els advocats i defensors de la reforma legal a la Xina ja estan aixecant veus d’alarma per la falta de garanties legals dels processos. Diuen que sense un canvi en el sistema, és a dir, un poder judicial independent i despolititzat, el doble objectiu del partit d’acabar amb la corrupció i recuperar la confiança del públic acabarà fracassant. “Hi ha massa casos de sentències injustes i falses”, assegura Shen Zhigeng, un advocat defensor experimentat que ha representat desenes de funcionaris del govern. “El que la gent del carrer més odia no és la corrupció, és l’abús de la llei”, afegeix.

A causa de la corrupció endèmica entre funcionaris xinesos i l’opacitat del sistema legal, no queda clar si els acusats en aquesta campanya del govern són els més corruptes o només els que tenen la desgràcia d’haver triat el bàndol equivocat en les batalles soterrades entre faccions.

Molts advocats veuen el cas de Zhou Yongkang, l’excap de seguretat interna que s’enfronta a càrrecs per violar la disciplina del partit, com una gran ironia. L’abans temut Zhou està ara a mercè dels seus adversaris polítics, entre els quals Xi Jinping. Molts advocats diuen que el seu judici serà una prova de si els líders del partit estan veritablement compromesos amb la reforma legal, però pocs esperen que els procediments es facin d’acord amb les normes internacionals. “Zhou Yongkang era malvat i va destruir l’imperi de la llei, però hauria de ser jutjat d’acord amb la llei”, diu Tian Wenchang, soci de King & Capital, un dels bufets d’advocats més importants de la Xina. “Però objectivament parlant, els vells hàbits són difícils de trencar”.

stats