POLS A AL-ASSAD
Misc 31/08/2013

John Kerry: "Tenim proves clares i convincents"

El president Obama diu que no hi haurà "botes americanes" a Síria

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonEls Estats Units van reaccionar ahir contra el creixent escepticisme al voltant d'una intervenció militar a Síria amb proves "clares i convincents" de l'autoria del règim de Baixar al-Assad en l'atac químic als afores de Damasc del 21 d'agost. "La pregunta principal ja no és què sabem, sinó què farem, tots nosaltres, el món, sobre el que sabem", va assegurar el secretari d'Estat, John Kerry. "Sabem que el règim d'Al-Assad té l'arsenal d'armes químiques més gran del Pròxim Orient i sabem que l'han utilitzat contra la població civil".

Kerry va ser l'encarregat d'explicar l'informe dels serveis secrets nord-americans que, a partir de fotografies, vídeos, avaluacions mèdiques, testimonis i imatges del satèl·lit, conclou que el règim de Damasc és l'autor de l'atac químic que va causar 1.429 morts, entre els quals 426 nens. A més, es va referir a l'ombra de l'Iraq, que aquests dies plana damunt el debat d'una acció militar per assegurar que els serveis d'intel·ligència han revisat de manera escrupolosa tota la informació.

"Tot això s'ha fet amb l'experiència de l'Iraq al cap; no repetirem aquell moment", va dir als periodistes. Kerry va insistir que la intervenció militar que estudia el president Barack Obama no té res a veure amb la guerra de l'Iraq. "No hi haurà botes nord-americanes sobre el terreny" de Síria, va subratllar.

L'obligació del 'líder del món'

El mateix Obama, una hora després, va repetir les paraules del seu cap de la diplomàcia i va explicar, un cop més, que l'opció que té sobre la taula és una atac militar "limitat". El president va reconèixer que el seu país està cansat de tanta guerra i desconfia d'una intervenció a Síria, però va assegurar que els Estats Units tenen l'obligació "com a líder al món" de perseguir els països que violen les normes internacionals. "No podem acceptar un món en què s'utilitzin armes químiques contra dones i nens", va dir al final de la reunió amb els presidents d'Estònia, Letònia i Lituània.

D'altra banda, va lamentar que la comunitat internacional encara no hagi pres cap mesura. "Molts pensen que cal fer alguna cosa, però ningú vol fer-ho", va dir. Les paraules d'Obama van arribar l'endemà que el seu principal aliat, el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, perdés la votació per aprovar una acció militar a Síria.

Aquesta intervenció s'ha convertit en cabdal per a Obama, que per molts analistes es juga la credibilitat com a líder mundial si no fa res per restaurar la línia vermella que va marcar fa un any en l'ús d'armes químiques. A més, la Casa Blanca està convençuda que l'atac serà un advertiment no només per al president Al-Assad sinó també per a l'Iran. Obama ha advertit al règim iranià que farà el que sigui necessari per evitar que obtinguin l'arma nuclear.

Informe de l'ONU

Kerry també es va adreçar ahir a la comunitat internacional per intentar aconseguir més suport a l'acció militar. "Deixeu-me ser clar: seguirem debatent amb el Congrés i amb els nostres aliats, i, sobretot, amb el poble nord-americà", va dir el secretari d'Estat, que va afegir que "prendrem les nostres decisions basant-nos en el nostre calendari".

Tot i això, el cap de la diplomàcia nord-americana va assegurar que sent "un gran respecte per les Nacions Unides" i els seus investigadors, però va advertir que el seu mandat de l'ONU no és esbrinar qui va utilitzar les armes.

"Sabem que el món està cansat de la guerra, però la fatiga no ens allibera de les nostres responsabilitats -concloïa Kerray-, i només esperar la pau no la portarà si tanquem els ulls davant dictadors que utilitzen armes de destrucció massiva contra la seva població". Washington reitera, però, que la solució al conflicte sirià és política i no militar.

stats