PRÒXIM ORIENT
Misc 31/10/2014

Israel tanca l'Esplanada de les Mesquites després del tiroteig a un activista israelià

Israel hi limita l’accés per l’escalada de violència a Jerusalem

Anna Garcia
3 min

JerusalemCom una “declaració de guerra”. Així va definir el president palestí, Mahmud Abbas, el tancament ahir de l’Esplanada de les Mesquites, a la Ciutat Vella de Jerusalem. I com “una provocació per a tot el món musulmà”, va reblar el parlamentari àrab Ahmed Tibi. La decisió es va prendre després del tiroteig la nit anterior contra l’activista ultranacionalista jueu Yehuda Glick. La policia israeliana va matar un palestí a qui perseguia en relació a aquest intent d’assassinat.

És la primera vegada en 40 anys que aquest lloc sagrat per als musulmans i també per als jueus es tanca al rés musulmà i la primera vegada en 14 anys que els estrangers no hi poden entrar. Ahir a la nit estava previst reobrir-lo avui, “si no passa res extraordinari”, segons va anunciar un ministre israelià a la BBC.

La visita l’any 2000 a l’Esplanada de les Mesquites de l’aleshores líder de l’oposició conservadora, Ariel Sharon, va ser el preludi de la Segona Intifada. Un any després Sharon va guanyar les eleccions i va accedir al poder. La coneguda també com a Intifada de les Mesquites va durar cinc anys i es va cobrar milers de vides alhora que va destruir, un cop més, el procés de pau.

“El govern israelià és responsable de la perillosa escalada a Jerusalem que ha culminat amb el tancament de la mesquita d’Al-Aqsa”, va alertar ahir el portaveu del president palestí, Nabil Abu Rudeina. El tancament també va ser condemnat per The Islamic Waqf, l’associació encarregada dels edificis islàmics a Jerusalem des de fa segles: “És un pas molt perillós que només afegeix benzina a la pira que ja ha començat a cremar a la Ciutat Vella”.

El complex, administrat per Jordània, és el tercer lloc més sagrat per als musulmans, després de la Meca i Medina. Per als jueus és la Muntanya del Temple, on aspiren a construir el Tercer Temple sobre les runes del Segon, destruït fa 2.000 anys. Segons la llei jueva, els jueus hi tenen prohibida l’entrada com a conseqüència de la santedat del lloc, i així s’especifica en un cartell penjat en una de les entrades. Però els últims anys rabins ultranacionalistes jueus intenten canviar aquest statu quo. És el cas del rabí tirotejat, que es debat entre la vida i la mort. Glick, de 49 anys, líder del moviment Fidels del Moviment del Temple, és conegut com un fervent defensor que els jueus puguin resar a l’Esplanada de les Mesquites.

Més seguretat

Arran del tiroteig, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va ordenar un ampli desplegament policial per “mantenir la seguretat” de Jerusalem, que es va sumar als efectius que des de fa dies ja controlen la ciutat. Netanyahu va acusar Abbas, i també els “elements radicals islàmics”, de ser els responsables de l’escalada de violència a la ciutat. La comunitat internacional tampoc es va salvar de la crítica que, al seu parer, “ha de posar fi a la hipocresia i actuar contra els incitadors”.

En aquest context de màxima tensió, ¿és pot parlar d’una Tercera Intifada? “Digues-n’hi com vulguis: reacció, aixecament, protesta, intifada … però el cert és que alguna cosa està passant”, subratlla un activista palestí que vol mantenir en secret el seu nom. Un terme, intifada, que, ara per ara, és rebutjat pels estaments oficials israelians.

Suècia va reconèixer ahir Palestina com un estat independent en un gest que va desencadenar alegria entre els palestins i retrets a Tel Aviv. El país escandinau es va convertir així en el primer de la Unió Europea a avalar l’estat palestí i s’espera que altres socis europeus facin el mateix aviat. “El primer pas per a la solució dels dos estats és el reconeixement de dos estats, no d’un”, va dir ahir el negociador palestí Saeb Erekat. El ministeri d’Afers Estrangers israelià va cridar a consultes el seu ambaixador a Estocolm com a mostra de protesta i no es descarta que la retirada del diplomàtic sigui definitiva.

stats