DRETS CIVILS
Misc 01/10/2014

Hong Kong amenaça d’endurir la protesta

El cap executiu de la ciutat, nomenat per Pequín, fa una crida als manifestants perquè desisteixin

Keith Bradsher
3 min

La tensió continuava sent alta ahir als carrers de Hong Kong, tot i que la policia havia aturat la seva repressió. El cap del govern de la ciutat -seleccionat per Pequín- va demanar als manifestants que mantenen bloquejat el centre financer que tornin a casa seva “immediatament”, sense donar cap mostra d’estar disposat a accedir a la demanda que el seu successor sigui escollit de forma democràtica. Però els líders de la protesta li van respondre amb l’amenaça d’intensificar les manifestacions i ocupar edificis governamentals.

En la seva primera aparició d’ençà que diumenge la policia de Hong Kong va fer servir gasos lacrimògens, el cap d’aquest territori xinès semiautònom, Leung Chun-ying, recordava que un dels dos grups que organitza les protestes, Occupy Central, “ha dit repetidament que si el moviment es descontrolava, cridarien a aturar-lo” i els va demanar que “compleixin la promesa”.

Hores després, davant d’una multitud cada cop més gran al principal campament de protesta al centre de la ciutat, el líder de la Federació d’Estudiants de Hong Kong, Alex Chow, advertia que ocuparan “diversos departaments governamentals” si l’executiu no respon a les seves demandes abans de dijous. Chan Kin-man, professor de sociologia i fundador de l’Occupy Central, afegia: “Continuarem la resistència pacífica per lluitar per la democràcia i per un futur millor per a Hong Kong”.

La protesta va arrencar divendres amb universitaris i estudiants de secundària, i es va estendre considerablement quan Occupy Central s’hi va unir a la matinada, en lloc d’esperar fins al dimecres 1 d’octubre, que és quan havia anunciat que ocuparia el centre financer. Els manifestants rebutgen la proposta de reforma electoral feta per la Xina de cara al 2017, que accepta el sufragi universal però estableix que els candidats han de ser aprovats per un comitè nomenat per Pequín.

Els manifestants també han demanat la dimissió de Leung Chun-ying, una petició a la qual Leung va evitar respondre en roda de premsa. El cap de l’executiu de la ciutat va reconèixer que les protestes probablement continuaran, i va instar els manifestants a considerar “l’impacte” negatiu de les seves accions en el “desenvolupament econòmic de Hong Kong i la seva imatge internacional”. Es va queixar també que el bloqueig dels carrers dificultava el pas de les ambulàncies, els camions de bombers i altres vehicles d’emergència. “Hi ha pacients ferits que no poden rebre l’atenció adequada”, va denunciar. Poc després, el subcap del departament de Bombers, Leung Wai-hung, va fer una roda de premsa per explicar que, si normalment les ambulàncies atenen el 90% de les trucades d’emergència, en els dos primers dies de protesta aquest servei havia baixat al 60% al centre de la ciutat. “Un retard d’un minut és la diferència entre un petit foc i un gran incendi, i per als que necessiten atenció mèdica, un retard d’un minut pot ser la diferència entre la vida i la mort”, va afegir.

Canvi d’actitud de la policia

La policia -que amb l’ús de gasos lacrimògens diumenge només va aconseguir sumar més gent a la protesta- no va donar cap indici ahir que s’estigués preparant per dispersar els manifestants. De fet, en la mateixa roda de premsa dels bombers, el portaveu de la policia va admetre que “la majoria dels manifestants expressen els seus punts de vista de forma legal” i va elogiar els organitzadors de la protesta per estar disposats a discutir l’obertura d’alguns carrers bloquejats per permetre el pas dels vehicles d’emergència.

Consultat sobre si la policia tenia prou personal per dispersar els manifestants, va respondre que “té prou mà d’obra per fer front a qualsevol incident”. Funcionaris de Hong Kong han insistit reiteradament que no els cal cap ajuda de Pequín per fer front als manifestants -una afirmació que sembla terrible a Hong Kong, on la manera brutal com la Xina va reprimir el moviment democràtic de la plaça Tiananmen el 1989 és recordada vívidament.

Encara que el nombre de manifestants, que havia augmentat durant la nit, es va reduir una mica al matí, a la tarda la multitud tornava a ocupar tot el centre. Alhora, els ciutadans feien cues als supermercats per proveir-se davant la possibilitat d’una confrontació prolongada. Avui dimecres és dia festiu: el 65 aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina.

stats