Misc 06/08/2013

Format a l'OTAN i heroi de la guerra contra els kurds

C.m.
1 min
L'excap de l'estat major condemnat, el general Ilker Basbug, en un acte el 2008 a Ankara.

Cap de l'estat major de les forces armades de Turquia entre el 2008 i el 2010, el general Ilker Basbug és el condemnat de més rang pel cas Ergenekon. Va ser empresonat el 5 de gener del 2012, quan ja s'havia retirat, després que oficials acusats en un altre cas l'impliquessin en la creació de diverses pàgines web que denunciaven el govern de l'AKP.

Basburg va rebutjar totes les acusacions, que va considerar "tragicòmiques", i es va arribar a vantar del seu poder: "Si realment haguéssim volgut derrocar el govern tindríem altres instruments més eficaços que les pàgines web".

Format a la Gran Bretanya, va treballar uns anys al quarter general de l'OTAN a Bèlgica. Basbur va ser ascendit a general el 1993 i va ser destinat a Diyarbakir, la capital del Kurdistan turc, on es va convertir en un dels principals responsables de la campanya militar contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

Basburg segueix els passos dels dos únics militars supervivents del cop del 1980, els generals retirats Kenan Evren i Tahsin Sahinkaya, que van ser jutjats l'abril del 2012. Tot i que no van haver d'entrar a la presó per la seva avançada edat es van convertir en els primers militars d'alt rang que es van haver d'asseure al banc dels acusats.

stats