DEBAT ALS EUA
Misc 16/06/2013

Florida accelera les execucions per pena de mort

És l'estat nord-americà que ha dictat més condemnes errònies a innocents, un 17%

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona.Juan Roberto Meléndez, condemnat a mort el 1983, exonerat el 2002. Rudolph Holton, condemnat a la pena capital el 1984, exonerat 16 anys més tard. Després de passar 14 anys al corredor de la mort de Florida, Frank Smith va morir de càncer el 2000. Les anàlisis d'ADN fetes posteriorment van provar que era innocent.

La justícia de Florida està plagada d'errors judicials en les condemnes a pena de mort. Es tracta de l'estat nord-americà amb més sentències errònies a innocents: un 17% del total als Estats Units. Una dada que no ha fet tirar enrere el governador republicà Rick Scott a l'hora d'avalar un projecte de llei per accelerar les execucions. Abanderant el pretext del malestar dels familiars per la lentitud del procés -un pres passa una mitjana de 13 anys al corredor de la mort a Florida-, el seu equip ha aprovat una llei que estipula un límit d'apel·lacions de la defensa. A partir d'ara, després que el Tribunal Suprem dictamini que s'han esgotat les vies legals dins l'estat, el governador tindrà només un mes per signar l'ordre d'execució i la mort es produirà durant els 180 dies següents. Si la justícia federal no atura la llei, Florida es pot convertir en l'estat que executi més ràpidament de la història moderna dels EUA i podria establir un complicat precedent, enmig d'un context abolicionista.

Poder absolut al governador

"Si aquesta llei hagués existit el 2012, jo ja no seria aquí", explicava ahir Sean Penalver, exonerat l'any passat després de sis anys al corredor de la mort. La nova normativa ha estès l'alarma entre les organitzacions abolicionistes, que la qualifiquen de "bany de sang". El republicà Rick Scott ha rebut més de 6.000 cartes al seu despatx què l'urgien que vetés el decret, però si a algú atorga més poders aquesta llei és al governador: serà qui tindrà l'última paraula per decidir si obre una última investigació per clemència o bé es tira per la via de l'execució. Però tot apunta que la segona via serà la més comuna. El nou fiscal general Pete Antonacci, íntim de Scott i impulsor de la llei, ja va dir ahir que està previst executar els 13 presos que estan en aquesta situació abans que s'acabi la legislatura el 2014. Scott es convertirà així en el governador de Florida que ha executat més persones en menys temps des que el 1976 es va reinstaurar la pena de mort.

"Estem davant d'una decisió totalment electoralista -explica a l'ARA Mark Elliot, de l'associació Floridians for Alternative to the Death Penalty-. Hi ha altres estats que estan mirant atentament el que faci Florida per impulsar lleis similars". De fet, Florida ja és un dels estats amb una llei més dura de la pena capital. Juntament amb Alabama, són els únics on no es necessita una condemna unànime del jurat per tirar endavant la sentència. La nova llei també fa més opac el procés: un cop sigui executada la persona es destruiran tots els documents del cas.

Scott va defensar ahir en un comunicat que la llei té com a objectiu "desanimar les tàctiques dilatòries" de l'advocat defensor i assegurar que els presos no "s'instal·len al corredor de la mort durant dècades". No va mencionar, però, les dràstiques retallades que ha impulsat en els plans de prevenció de crims.

stats