Misc 27/04/2014

Ferran Puig: “La lluita per un metre quadrat als camps de l’ONU és enorme”

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Quina és l’arrel del conflicte al Sudan del Sud?

Es tracta d’una lluita pel poder del nou estat. Si bé fins fa poc nuer i dinka lluitaven plegats contra el Nord, que era l’enemic comú, ara que ja tenien un estat propi ressorgeix el conflicte entre ells. Estava previst que entre aquesta primavera arribessin els primers diners del petroli, un regal llaminer.

Què significa per a la consolidació d’un estat que, tot just tres anys després de la independència, es torni a caure en la guerra?

Des del punt de vista a llarg termini és molt greu. Al Sudan del Sud, abans del conflicte, ja havíem identificat quatre milions de persones que no arribaven a cobrir les seves necessitats nutricionals. La por que tenim ara és que tot es focalitzi en la resposta humanitària, necessària, però que oblidem que hi ha sis estats dins del país que no han patit l’últim conflicte i que, igualment, tenen unes necessitats enormes de desenvolupament.

Quina és la situació dels desplaçats interns d’aquest nou conflicte?

A Juba, la capital, la situació és molt difícil. La lluita per un metre quadrat als dos camps de les Nacions Unides és enorme. La gent viu embotida: ocupa els costats del vials, els desguassos... No tenim espai per fer més latrines. Serà molt perillós quan comenci l’època de pluges a l’abril, a més, el nivell de risc de còlera serà molt alt.

La gent vol tornar a casa seva?

Alguns dels nostres treballadors locals no volen ni sortir del camp de l’ONU! Realment hi ha molta por a represàlies. I els que han creuat el Nil, deixant-ho tot, veuen que no és possible tornar a casa seva. Parlen de tornar als seus pobles natals o bé marxar cap a Kènia, emigrar per sempre. Molts dels joves que havien tornat amb la independència volen ara tornar a abandonar el país. Això deixa el Sudan del Sud amb una pèrdua de capital humà impressionant. La decepció és brutal.

¿La comunitat internacional ha tingut prou cura de l’emancipació del país des del 2011?

Crec que la comunitat internacional ha donat molt de suport i acompanyament al Sudan del Sud. Tant per part dels Estats Units com de l’ONU. Per això també la decepció que ho hagin tirat tot per l’aigüera. El procés il·lusionava moltíssim. Ara hem de respondre perquè som els més ben posicionats, però aviat haurem de donar el relleu a una nova generació de treballadors humanitaris amb més esperit constructiu.

stats