Estats Units
Misc 22/06/2013

Els Estats Units acusen Snowden d'espionatge i demanen a Hong Kong que l'arresti

El jove que va revelar programes de vigilància secreta dels EUA és acusat de tres càrrecs d'espionatge i de robatori de propietat del govern. Cadascun dels càrrecs suposa una pena potencial de 10 anys de presó

Agències
2 min

WashingtonLes autoritats federals dels Estats Units han presentat càrrecs contra Edward Snowden per revelar programes d'espionatge secrets i han sol·licitat a Hong Kong, on suposadament es refugia el jove, que el detingui amb una ordre d'arrest provisional, segons ha informat aquest dissabte 'The Washington Post'.

Snowden ha estat acusat de tres càrrecs d'espionatge i robatori de propietat del govern en un escrit de caràcter confidencial presentat fa una setmana en un tribunal federal de Virgínia, segons han indicat funcionaris nord-americans al diari.

Cadascun dels càrrecs suposa una pena potencial de 10 anys de presó. L'ordre va ser presentada el 14 de juny i ha estat desclassificada aquest dissabte, el mateix dia que el jove informàtic compleix 30 anys.

Snowden, extècnic de la CIA i treballador extern de l'Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units (NSA), va fugir a Hong Kong a principis de juny, just abans de filtrar al diari britànic 'The Guardian' informació sobre dos programes secrets d'espionatge de la segona d'aquestes agències, i es desconeix on es troba ara.

El document legal revelat és un primer pas en el procés contra Snowden, i les autoritats tenen ara 60 dies per presentar un escrit d'imputació, que exposi els arguments que sustenten l'acusació. Un cop presentada la imputació, el govern nord-americà pot recórrer al tractat d'extradició que té amb Hong Kong per sol·licitar a les autoritats d'aquesta regió administrativa especial de la Xina que l'entreguin als EUA per jutjar-lo.

El tractat d'extradició entre els EUA i Hong Kong compta amb una excepció per ofenses polítiques. "És probable que la defensa de Snowden a Hong Kong invoqui la part del tractat d'extradició que senyala que els sospitosos no seran entregats per enfrontar-se a un judici criminal per ofenses de 'caràcter polític'", segons el Post.

stats