AMPLIACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA
Internacional 26/06/2013

Espanya accepta que la UE negociï amb Kosovo

El govern de Rajoy no reconeix la seva independència però retira el veto al diàleg amb Pristina

Laia Forès
2 min
Sèrbia i Kosovo començaran les negociacions amb la Unió Europea a partir de l'any que ve.

Brussel·lesEl govern espanyol continua negant-se a reconèixer la independència de Kosovo, però ahir va fer un pas que -implícitament- suposa admetre que l'exprovíncia sèrbia és un estat sobirà. Espanya va acceptar, després de vetar-ho dilluns, que la Unió Europea (UE) iniciï les negociacions amb Pristina per un acord d'associació i estabilització, el pas previ a atorgar a un país l'estatus de candidat a l'adhesió.

Tot i el sí de Madrid, el secretari d'estat per a la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo, es va afanyar a dir que res no ha canviat en la seva posició respecte a Kosovo. "Aquest govern va heretar de l'anterior govern (socialista) una posició de no reconeixement sobre Kosovo que ens sembla encertada. L'hem mantingut", va assegurar.

Els ministres d'afers europeus reunits a Luxemburg van convèncer Espanya i els altres quatre estats membres que tampoc han reconegut Kosovo -Xipre, Grècia, Romania i Eslovàquia- perquè acceptessin obrir el diàleg amb el nou estat balcànic amb una argúcia legal: a diferència de tots els acords de l'ampliació de la UE, que se signen amb cada un dels socis europeus i que sovint s'han de ratificar als Parlaments estatals, aquest serà un acord entre Brussel·les i Pristina.

D'aquesta manera, el govern espanyol s'estalvia el tràngol polític d'haver de fer una votació al Congrés de Madrid sobre un estat que no ha reconegut. Era la condició que havia posat el govern de Rajoy a la resta de capitals per votar a favor del diàleg amb Kosovo. Amb aquesta argúcia, l'executiu espanyol podrà dir a Madrid que no ha reconegut la independència de Kosovo -si ho fa, seria difícil justificar la seva negativa a acceptar el dret a decidir que es reclama des de Catalunya- i alhora no veta un acord important per als interessos europeus.

Encara no hi ha data per iniciar les converses entre la UE i Kosovo, però el més probable és que sigui a finals d'aquest any o el que ve. Ahir també es va donar el vistiplau a l'inici de les negociacions per a l'adhesió de Sèrbia, tot i que la data fixada és el gener del 2014, en lloc de l'octubre d'aquest any com estava previst inicialment. Alemanya, que celebra eleccions a la tardor, va forçar que s'ajornés l'inici del diàleg.

Els líders europeus hauran de ratificar la decisió sobre Sèrbia i Kosovo a la cimera que celebren demà i divendres. S'obriran les portes de la Unió Europea a dos països balcànics enfrontats que estan en vies de normalitzar les seves relacions, malgrat que Belgrad encara no ha reconegut oficialment Kosovo.

Alemanya imposa el calendari

Alemanya també va imposar ahir definitivament l'ajornament de la represa de les negociacions d'adhesió amb Turquia, suspeses des de fa tres anys. Estava previst obrir un nou capítol avui, però la cancellera Angela Merkel sembla entestada a deixar per després de les eleccions qualsevol tema espinós que li pugui restar vots. Finalment, Berlín va imposar ahir el seu calendari i no es reprendran les converses amb Turquia almenys fins a la tardor. La versió oficial de Berlín és que s'ajornen les negociacions com a càstig per la repressió del govern turc a les manifestacions.

stats