ESCÀNDOLS A ISTANBUL
Misc 28/12/2013

Un pols pel poder posa contra les cordes Erdogan

Una poderosa confraria religiosa fins ara afí al primer ministre opta per apartar-se'n i esbombar la corrupció

Lluís Miquel Hurtado
3 min
Un home fugint ahir  dels gasos lacrimògens  en una manifestació contra Erdogan a l'avinguda Istiklal d'Istanbul.

Istanbul"Lluitarem per la independència de Turquia" davant les "bandes" que des de "dins de l'estat", i amb el suport d'"actors internacionals" interessats a apujar el preu del deute, intenten acabar amb "l'espectacular creixement econòmic que experimenta el nostre país". Lluny de l'autocrítica, aquesta és la versió del primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, dels escàndols de corrupció que l'han forçat a fer dimitir tres ministres i a rellevar-ne deu.

Una protesta ahir al centre d'Istanbul, que denunciava la corrupció i les "forces ocultes" que semblen dirigir Turquia, va rematar l'allau de successos que passen a tota velocitat. A mitja tarda deien adéu al Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) l'exministre de Cultura Ertugrul Günay i els parlamentaris crítics Erdal Kalkan i Haluk Özdalga. Dijous l'AKP havia anunciat que els portaria a la comissió disciplinària. El motiu, declaracions com la d'Özdalga: "El president [Abdullah Gül] hauria d'intervenir en aquesta crisi democràtica i d'estat". El ministre Günay va lamentar davant la premsa la postura "a la defensiva" del líder turc davant les "greus denúncies" per corrupció. Kalkan no es va quedar enrere i va fer servir Twitter per afirmar que "la gent no és estúpida", referint-se als casos de corrupció.

Detencions en cadena

La crisi va començar el 17 de desembre, quan Anticorrupció va iniciar tres operacions simultànies. Va arrestar 24 persones per casos de suborn, requalificació fraudulenta de terrenys i una trama d'enginyeria fiscal per comerciar gas a canvi d'or amb l'Iran evitant les sancions. Entre els empresonats hi ha el fill de Muammar Güler, aleshores ministre d'Interior, i el del ministre d'Economia Zafer Çaglayan.

També va ser detingut temporalment el fill d'Erdogan, Bayraktar, ministre d'Urbanisme i Medi Ambient. Com havien fet abans Güler i Çaglayan, Bayraktar va anunciar dimecres passat que abandonava el partit. A més, va renunciar al seu escó i va morir matant: "El primer ministre també hauria de dimitir. Ell les va ordenar [algunes de les presumptes operacions corruptes]", va suggerir a la televisió NTV.

L'aparent resposta del govern a les sobtades accions d'Anticorrupció va ser la inclusió de nous fiscals a la causa i el reemplaçament de centenars d'agents de policia, inclosos alts càrrecs del departament de crim financer i organitzat. També va apartar el cap de la policia d'Istanbul, Huseyin Çapkin. Finalment, va imposar una nova normativa que obliga els uniformats a informar l'administració de tota investigació que portin a terme. Ahir a la tarda el consell d'estat anul·lava la polèmica regulació i poc després Erdogan deia que, si podia, portaria aquesta decisió davant la justícia.

Una confraria islàmica

Aquesta picabaralla no és nova per al periodista Ahmet Sik, coneixedor de les catacumbes de l'estat turc. Segons explica, la confraria islàmica secreta Hizmet, fins fa poc aliada d'Erdogan, hauria acabat xocant en interessos amb el primer ministre. "Es va crear a imatge i semblança de l'Opus Dei espanyola, era el seu model per organitzar-se", assegura. Aquesta confraria està dirigida des de Pennsilvània pel clergue Fetullah Gülen, exiliat de Turquia l'any 1999 per denúncies d'organització il·legal. "Gülen formava part d'un projecte de la CIA per contrarestar el comunisme al Pròxim Orient".

Des del final de la Guerra Freda aquesta confraria ha estès la seva influència. No hi ha un Hizmet oficial, sinó membres afins. A Turquia, on "vol educar i adoctrinar la futura burocràcia", en paraules de Sik, l'AKP va permetre que gent de Gülen s'infiltrés a la policia i la Fiscalia. Amb Erdogan, abans d'enemistar-se, havien derrotat enemics comuns nacionalistes i laics.

L'ensenyança és una de les seves potes, i l'origen del terratrèmol. Erdogan va voler tancar les acadèmies de preparació per a la universitat, un profitós negoci d'empreses de Gülen, cosa que l'ha fet enfurismar i l'ha portat a fer servir tot el seu poder d'estat a l'ombra contra el primer ministre, que no vol cedir ni un pam. L'estira i arronsa d'aquests dies és una lluita a sang per conservar el poder, per purgar els càrrecs enemics i omplir-lo de partidaris.

La policia reprimeix una protesta a Taksim

La policia va carregar ahir amb duresa per dispersar els manifestants que es volien aplegar a l'avinguda Istiklal d'Istanbul, a tocar del parc Gezi i la plaça Taksim, l'epicentre de l'onada de protestes que es van viure a Turquia fa uns mesos contra els tics autoritaris del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. La policia va fer servir gasos lacrimògens i canons d'aigua en uns enfrontaments que van recordar els viscuts al maig i al juny, en els moments més àlgids de la contestació contra Erdogan. Els manifestants, un miler, van respondre amb pedres i focs artificials i van intentar aixecar barricades per protegir-se. La protesta, convocada per les xarxes socials, reclamava la dimissió del govern d'Erdogan després dels casos de corrupció destapats aquests últims dies. "Suborns a tot arreu, corrupció a tot arreu", es podia llegir en algunes pancartes que reprenien el lema fet servir abans de l'estiu.

stats