PROTESTA POPULAR A TURQUIA
Misc 07/06/2013

Erdogan desafia els manifestants i manté els seus plans a Gezi

El primer ministre diu que a Taksim hi ha "terroristes" i que farà el centre comercial

Carme Riera Sanfeliu
3 min

Barcelona.El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, és molt lluny de cedir a les protestes que durant set dies consecutius omplen els carrers de les principals ciutats del país. Ahir va anunciar que no té cap intenció d'aturar els seus plans de construir un centre comercial al parc de Gezi, a Istanbul. El primer ministre s'aferra doncs al projecte urbanístic que fa una setmana va donar peu a la campanya per salvar el parc i que ha acabat desembocant en un moviment de protesta sense precedents al país.

Els ciutadans van poder veure en directe com el seu to es mantenia desafiant. En una roda de premsa des de Tunis poc abans de tornar a Istanbul després d'una gira al Magrib, Erdogan va dir que hi ha "grups terroristes" que manipulen el moviment de protesta.

"Els ciutadans que es preocupen per preservar el medi ambient han de saber que algunes persones que participen en les protestes estan condemnades per actes terroristes", va dir el cap de l'executiu. "Estem contra la minoria que vol controlar la majoria", va alertar Erdogan.

El primer ministre va tornar ahir a la nit a Istanbul, on l'esperen peticions de l'oposició perquè demani disculpes per la brutalitat policial que ha deixat 4.000 ferits i tres morts en una desena de ciutats. La tercera víctima va registrar-se ahir: un policia que va caure d'un pont mentre perseguia manifestants a la ciutat d'Adana, al sud del país.

Caça de Bruixes 2.0

Les primeres xifres oficials parlaven ahir de 117 persones detingudes en total, entre els quals set estrangers. La majoria han estat alliberats, segons va informar ahir el ministre de l'Interior, Muammer Guler, que va anunciar també investigacions per identificar usuaris de xarxes socials que estiguin "provocant la nació amb informació falsa". Dimarts el govern ja havia detingut 34 joves acusats d'utilitzar Twitter per animar les protestes.

Però ni les detencions ni les amenaces d'investigar l'ús de les xarxes socials disminueix la presència ciutadana a la plaça Taksim d'Istanbul ni al parc de Gezi, que cada cop recorda més els espais ocupats pel moviment 15-M a Espanya. El parc a l'epicentre de la protesta ofereix des d'ahir classes de ioga i compta fins i tot amb una llibreria popular. Tot plegat, mostres evidents que els manifestants no tenen intenció d'abandonar l'espai. Periodistes del diari d'esquerres BirGun reparteixen aquests dies exemplars del rotatiu, que ara conté un nou suplement, Resistència , només amb notícies sobre l'acampada.

El diputat del PSC al Congrés Àlex Saez explicava ahir a l'ARA des d'Istanbul que el sentiment a la zona és pacífic i contestatari. Saez, que ha parlat amb membres dels principals partits a l'oposició, explica que no intenten instrumentalitzar el moviment de protesta per fer-se'l seu. "A Taksim hi ha manifestants de tot tipus, musulmans, kurds, gais i lesbianes", explica. "El partit d'Erdogan manté el suport majoritari i l'oposició és conscient que aquest moviment difícilment ho canviarà. On tenen algunes expectatives és a Istanbul, que l'any vinent escull alcalde, tot i que aquest càrrec té molt poc poder", explica.

Tot i tenir el suport majoritari i mostrar-se convençut que en tornar al país la protesta s'hauria esvaït, Erdogan torna a casa sense que l'ambient s'hagi calmat. El vicepresident de l'AKP, Huseyin Celik, va demanar ahir que els seus votants no anessin a rebre Erdogan a l'aeroport per evitar encendre més la tensió. "El primer ministre no necessita cap mostra de força", va dir en una entrevista. Declaracions que, un cop més, contrasten amb les d'Erdogan, que fa pocs dies deia des del Magrib: "Si la cosa va de reunir-se, si ells apleguen 20.000 persones, jo en mouré 200.000. Si ells en reuneixen 100.000, jo arribaré fins al milió".

stats