TURQUIA
Misc 03/06/2013

Erdogan culpa l'oposició laica i Twitter de les protestes

Els manifestants celebren un triomf a Taksim i la policia carrega a Ankara

Lluís Miquel Hurtado
3 min
VICTÒRIA SIMBÒLICA 
 Milers de manifestants van tornar ahir a la plaça Taksim d'Istanbul, després del pols amb la policia. Està prohibit manifestar-s'hi.

IstanbulLa treva pacífica de diumenge al matí, quan desenes de milers de turcs van fer de la plaça Taksim l'escenari d'una festa, es va acabar amb la sortida de la lluna. Centenars de joves es van enfrontar a la policia al barri de Besiktas, on hi ha el despatx a Istanbul del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. A Ankara, els uniformats van carregar brutalment contra deu mil persones al centre de la ciutat, a la vora de les oficines del cap del govern.

Ahir Tayyip Erdogan tampoc va voler fer marxa enrere. Va prometre seguir endavant amb la destrucció del parc de Gezi, zona zero dels disturbis que han incendiat Turquia per tercer dia consecutiu: "Potser no hi refarem les barraques amb el centre comercial, sinó equipaments culturals", va dir, alhora que acusava als manifestants de falta de sentit democràtic.

En una sèrie d'intervencions per televisió, Erdogan va qualificar els manifestants de "saquejadors" i es va referir a Twitter i les xarxes socials com "una maledicció per a la societat". Tampoc va deixa escapar l'oportunitat de titllar d'alcohòlics les persones que beuen, en resposta a les crítiques dels manifestants a la llei que prohibeix la venda nocturna de begudes alcohòliques. "Aquestes esdeveniments no tenen res a veure amb els arbres, és una lluita ideològica contra mi", va dir el primer ministre, fent referència a l'inici de les protestes al parc i apuntant a l'oposició laica.

A diferència de dissabte, aquest cop Erdogan no va posar a la diana de les seves crítiques Washington i Brussel·les pels pronunciaments en què demanen respecte per la llibertat de manifestació. Sí que ho va fer el ministre de Relacions Turquia-Europa, Egemen Bagis: "Es tracta de jocs occidentals per provocar els turcs". El compte oficial de Twitter de l'ambaixada nord-americana va tornar a reproduir ahir unes declaracions del diplomàtic Francis Riccardione fetes divendres durant una entrevista: "Ningú pot estar content amb el que estem veient. Pels Estats Units, la llibertat de manifestació pacífica i la d'expressió són fonamentals".

Oposició heterogènia

Erdogan parlava mentre la riuada de manifestants tornava a una plaça Taksim envoltada de barricades des que la policia se n'havia retirat dissabte a la tarda. Però els gasos lacrimògens van continuar a la capital, Ankara, i al popular barri de Besiktas d'Istanbul.

"No hi ha kurds, ni turcs, ni tan sols hi ha aficionats al futbol del Besiktas, del Galatasaray o del Fenerbahçe: hi ha persones", explicava somrient a l'ARA Gamzi Salik, una de les manifestats que van ocupar Taksim. Un fet inèdit. En un costat de la plaça, ultranacionalistes turcs. Pocs metres enllà, simpatitzants del partit prokurd BDP. "Hem vingut a exigir els drets democràtics que ens pertoquen", reclamava Aziz.

Ahir al matí el centre d'Istanbul estava ple de barricades. Amb tanques, fanals, pedres, contenidors... Tot servia per impedir l'arribada de la policia. "El que vindrà després només Déu ho sap. Nosaltres seguirem protestant", assegurava el Sait, membre del Çarsi, el grup anarquista dels ultres del Besiktas.

Descrèdit internacional

"Tot el món ha vist que Erdogan i la seva policia són autoritaris i intolerants", assenyalava Güven Gürkan Öztan, professor de relacions internacionals de la Universitat d'Istanbul. "El govern no podrà continuar executant les seves polítiques com fins ara", afegia el professor. "Tayyip Erdogan s'ha trobat amb una oposició heterogènia però unida".

Després d'haver parlat de menys d'un miler de detinguts, el ministeri de l'Interior va reconèixer que la xifra d'arrestats des de divendres és de 1.700 manifestants a tot el país. Segons el seu titular, Muammer Güler, la protesta s'ha estès per més de quaranta ciutats del país. Fonts no oficials van elevar els ferits a 1.500.

Contradient la versió oficial, i com havia avançat l'ARA dissabte a través de fonts mèdiques, Amnistia Internacional va confirmar la mort de dos manifestants. Ilhan Cihaner, diputat de l'opositor Partit Republicà del Poble, va assegurar que hi ha ferits en estat molt crític.

Segons va explicar a l'ARA Gencay Gursoy, un metge veterà que ajuda els manifestats, els morts són el turc Kerem Can Karakas i la turcopalestina Lobna Allani. Karakas va morir d'un atac de cor en les càrregues de divendres a la matinada. A Allani, com mostrava un vídeo penjat a la xarxa, una llauna de gas pebre li va destrossar el crani. No se sap res de l'estat dels atropellats per un tanc policial a la plaça de Kizilay, d'Ankara. En diversos vídeos de YouTube es veu com el vehicle envesteix una barricada i dos joves.

El crit "Erdogan, dimiteix!" s'escampava per l'aire tan ràpid com el gas pebre. "L'emprenyament de la gent ha arribat al seu límit. A Turquia hi ha massa desgràcies, massa infelicitat i massa descontentament", destaca el professor Güven Gürkan. I remata: "No sabem on portarà, això. Però sí que sabem que seguirà endavant".

stats