POLS A TURQUIA
Misc 09/06/2013

Erdogan reprèn la línia dura i carrega contra els "saquejadors" del parc Gezi

Milers de persones es concentren a la plaça Taksim d'Istanbul en contra del govern. A Ankara, milers més reben el primer ministre a l'aeroport cantant eslògans a favor del govern

Efe
2 min

IstanbulEl primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha continuat aquest diumenge per la línia dura contra els manifestants antigovern i ha tornat a assegurar que no es deixarà intimidar per "uns quants saquejadors". Per això ha instat els seus seguidors a donar-los una lliçó en els comicis locals del març vinent, unes declaracions que deixen clar que el líder turc no es planteja convocar eleccions anticipades.

"No farem el que fan els saquejadors: ells cremen i destrueixen propietats públiques; dir que són uns saquejadors és la definició exacta", ha reblat el primer ministre en un discurs retransmès per la cadena NTV, amb un to molt similar al que va fer servir des de l'aeroport d'Istanbul divendres de matinada, en tornar d'una gira de quatre dies al Magrib.

Erdogan també ha defensat les intervencions dels policies: "Podríem haver abandonat les places per lliurar-les als anarquistes i terroristes?", ha preguntat de forma retòrica. "Han matat un dels nostres comissaris, un policia turc, un policia de la nació", ha dit en recordar l'oficial que va morir a Adana dijous després de precipitar-se al buit mentre perseguia uns manifestants. "Ataquen la meva policia, odien la meva policia", ha clamat.

El primer ministre turc també ha posat en dubte que als manifestants els motivés la defensa del parc Gezi d'Istanbul, amenaçat per una reforma urbanística, i ha assegurat que "el 95 per cent dels manifestants no sap ni on és el parc Gezi". "Demano un esforç a la joventut, un esforç d'un nivell més gran: canviarem moltes coses el març de 2014 i tindrem l'última paraula", ha dit en referència a les properes eleccions locals.

Canvi de to davant les seves bases

El discurs d'Erdogan contrasta amb el que ha fet aquest mateix matí de dissabte a la xarxa Twitter el governador d'Istanbul, del mateix partit, que ha qualificat els joves del parc Gezi com a "ciutadans lliures per sobre dels partits" i fins i tot ha assegurat que voldria fer-los companyia.

Manifestacions oposades

Milers de persones es manifesten aquest diumenge a la plaça Taksim en la concentració més gran des que van començar les protestes contra el govern. El primer ministre ha congregat milers de persones, en canvi, a l'aeroport d'Ankara per fer una demostració de força.

stats