PRIMAVERA ÀRAB
Misc 29/06/2013

Egipte es prepara per a una altra onada revolucionària

Partidaris i detractors del president Mursi surten al carrer en el primer aniversari de la seva investidura

Ricard G. Samaranch
3 min

El CaireEgipte va viure ahir una mena d'assaig general del que pot passar demà, primer aniversari de la investidura del president Mohammed Mursi i data fixada per l'oposició per llançar una nova onada revolucionària. Desenes de milers de persones van sortir als carrers i places de les principals ciutats del país per expressar el seu suport o bé el seu rebuig al rais Mursi i al seu moviment polític, els Germans Musulmans.

El país més poblat del món àrab viu en un clima de tensió i incertesa que va en augment a mesura que passen els dies. Durant tota la setmana s'han produït enfrontaments violents entre partidaris i detractors del president islamista. Els punts més calents han estat les províncies del delta del Nil. Els disturbis ja s'havien cobrat dijous cinc víctimes mortals i centenars de ferits. En tancar aquesta edició hi havia dos morts més ahir, un d'ells un ciutadà nord-americà de 21 anys que filmava els xocs a Alexandria, on una multitud va assaltar i incendiar una seu de la confraria.

Al Caire, els dos bàndols van escollir escenaris diferents per fer sentir la seva veu al carrer. Una coalició de partits islamistes liderada pels Germans Musulmans va fer una crida a aplegar-se a la mesquita de Rabà al-Audawiya, al barri de Nàsser City, amb el lema "La legitimitat del president, una línia vermella". La multitudinària manifestació va ser una nova demostració de la capacitat de mobilització de les seves bases per part de la confraria, ja que bona part dels assistents venien de fora de la capital egípcia.

Davant l'amenaça d'una nova revolució, el president Mursi ha optat per una actitud desafiant. "Els enemics d'Egipte no han estalviat esforços en els seus intents de sabotejar l'experiment democràtic", va dir dimecres el dirigent islamista en un llarg discurs de tres hores en què va intentar deslegitimar els seus oponents vinculant-los al règim de Mubàrak. Les seves paraules van escalfar encara més l'ambient.

Per la seva banda, els moviments de l'oposició, majoritàriament de tendència laica, van tornar a ocupar la simbòlica plaça Tahrir, epicentre del moviment revolucionari que va derrocar el dictador. "El poble vol la caiguda del règim", l'eslògan més cèlebre de la Primavera Àrab, va tornar a ressonar amb força al centre de la capital. Aquest cop, les mobilitzacions les lidera Tamarrud, un grup de joves que asseguren haver recollit 15 milions de firmes per "retirar la confiança a Mursi", i forçar-lo a convocar eleccions.

Començar des de zero

Tamarrud, que compta amb el suport dels principals partits de l'oposició i les agrupacions revolucionàries, va presentar dijous el seu full de ruta perquè Egipte surti del reguitzell de crisis en què es troba immers. El seu plantejament implica tornar a començar des de zero la convulsa transició que ha viscut el país en els últims dos anys: formació d'un govern de salvació nacional, dissolució de la cambra alta, dominada pels islamistes, i constitució d'un comitè de juristes que redacti una nova carta magna, pas previ a la celebració de noves eleccions.

Les principals institucions del país han instat els dos bàndols a buscar un acord que eviti el que el ministre de Defensa va qualificar com "un obscur túnel de conflicte". La cèlebre Universitat d'Al Azhar, la institució acadèmica més prestigiosa de l'islam sunnita, va fer una crida a la prudència per evitar "que el país llisqui cap a una guerra civil".

Durant els últims dies, els Estats Units i la cúpula de les forces armades han intentat intervenir entre les parts de manera infructuosa. Si el conflicte polític continua creixent, és probable que es vegin forçats a adoptar una actitud més intervencionista, potser deixant enrere el suport al president Mursi que havien exhibit fins ara quan havia estat qüestionat al carrer.

stats