MATANÇA A EGIPTE
Misc 16/08/2013

Desenes de morts en el 'divendres de la ira'

Segona matança al Caire en menys de 48 hores. Hi ha almenys una setantena de morts i centenars de ferits durant la jornada de protesta, amb desenes de milers de persones protestant contra el cop d'estat, seguint la crida dels Germans Musulmans

Agències
3 min
Els islamistes surten en massa als carrers d'Egipte per protestar contra la massacre de l'exèrcit / REUTERS

El CaireMàxima tensió a Egipte en l'anomenat 'divendres de la ira' islamista. Milers de seguidors dels Germans Musulmans han sortit en massa als carrers del Caire per protestar per la massacre de dimecres per part de l'exèrcit, malgrat l'ampli desplegament policial i militar que té la ciutat blindada de tancs. Els soldats tenien via lliure per disparar a matar. I ho han fet, segons nombroses informacions que, tot i ser confoses, parlen de desenes de morts a mans de soldats i franctiradors, probablement policies.

Un nombre indeterminat de persones -entre 4 i 41, segons les fonts- haurien mort al centre del Caire, a la plaça Ramsès, després que milers de partidaris del deposat president Mohammed Mursi s'hagin concentrat pels voltants de la mesquita de Fath després de la pregària del migdia. Un corresponsal de la BBC ha vist almenys onze cossos prop de la plaça Ramsès. En aquesta plaça i també al pont del 15 de Maig la policia ha disparat trets i ha fet servir gasos lacrimògens per dispersar els manifestants. Alguns testimonis han assegurat a Al-Jazira que s'han disparat trets des d'helicòpters. A la resta del país, se sap per ara que hi ha almenys vuit morts a la ciutat de Damiata i quatre més a Ismailia, les dues al nord-est. Els mitjans estatals informen que un policia ha mort en un punt de control militar del Caire. A hores d'ara, un primer balanç provisional de víctimes parla de 73 morts arreu del país.

La por als incidents és tan gran que alguns dels participants en les protestes s'escriuen el nom al braç per si moren durant els aldarulls.

Desenes de morts en el 'divendres de la ira'

Profundament polaritzada, Egipte ha viscut una nova onada d'enfrontaments entre islamistes i l'exèrcit colpista, després que els Germans Musulmans, expulsats del govern el 3 de juliol, hagin convocat per a avui marxes multitudinàries arreu del país per condemnar la massacre de dimecres i demanar el retorn al poder del deposat president Mohammed Mursi. L'últim balanç oficial de la matança de dimecres és de 638 morts i gairebé 4.000 ferits.

Desafiant les crítiques i les crides a la moderació dels principals aliats occidentals, el govern interí, amb el suport de l'exèrcit, va amenaçar dijous de reprimir amb foc real les protestes. El ministeri de l'Interior va advertir als manifestants que la policia està autoritzada a utilitzar foc real per protegir-se. El ministeri també es va comprometre a castigar els "actes de terrorisme i sabotatge", després que almenys dos edificis governamentals fossin cremats dijous a la matinada. "El ministeri ha donat instruccions a tots els cossos perquè facin servir foc real davant qualsevol atac contra les institucions o les forces de seguretat, fent ús del dret a l'autodefensa. Totes les forces assignades a garantir i protegir les institucions tindran les armes i municions necessàries per dissuadir qualsevol atac", va dir el ministeri en un comunicat.

Almenys 638 persones van morir i milers van resultar ferides dimecres quan la policia va desmantellar dos campaments de protesta al Caire establerts per denunciar l'enderrocament militar del president Mursi. Es tracta de la tercera massacre de partidaris del president deposat des del seu enderrocament, i la pitjor de la història recent del país.

Desenes de morts en el 'divendres de la ira'

La islamista Coalició Nacional de Defensa de la Legitimitat, que engloba diversos grups com els Germans Musulmans, havia fet una crida als seus seguidors a participar en l'anomenada "marxa de la ira" aquest divendres, després de les pregàries del migdia. En un comunicat a la pàgina web dels Germans Musulmans, els islamistes instaven els seus simpatitzants a fer concentracions pacífiques en diverses mesquites. "Malgrat la pèrdua de màrtirs i ferits, els crims del règim colpista ens fan insistir a rebutjar-lo", assenyala el text, que subratlla que "és un deure islàmic, patriòtic i moral".

En previsió de possibles disturbis, l'exèrcit havia reforçat la seva presència al centre del Caire, especialment als voltants de la plaça Tahrir i als ponts sobre el riu Nil, hores abans de les manifestacions. Tots els carrers que accedeixen a Tahrir estan blindats per tancs de l'exèrcit. Els soldats també impedeixen la circulació per la majoria dels ponts.

stats