SERVEIS SECRETS
Misc 30/06/2013

Els EUA també espiaven la Unió Europea i l'ONU

'Der Spiegel' accedeix a documents de Snowden

Ara
2 min

BarcelonaL'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units va espiar la Unió Europea i l'ONU, segons avançava ahir al seu web el setmanari alemany Der Spiegel , que citava documents d'Edward Snowden, l'informàtic extreballador de la CIA. Era l'última revelació de les informacions difoses les últimes setmanes sobre el programa d'espionatge Prisma, que ha posat en un compromís l'administració de Barack Obama.

Segons el setmanari alemany -que amplia la informació en la seva edició que surt a la venda avui als quioscos-, unes actes qualificades d'extremament confidencials per la NSA, que corresponen al setembre del 2010, recullen una sèrie d'atacs informàtics a la delegació que la UE té a Washington. La documentació desvela que no hi va haver micròfons ni escoltes telefòniques, sinó que es va punxar la xarxa informàtica interna de l'oficina. D'aquesta manera, els serveis d'intel·ligència nord-americans van accedir a correus electrònics, arxius i converses confidencials. La representació de les Nacions Unides a la capital nord-americana també va patir aquest mètode, segons Der Spiegel.

Els documents que suposadament hauria filtrat Snowden qualifiquen la UE d'"objectiu" per als atacs informàtics de Prisma. També desvelarien que l'espionatge nord-americà va ser el responsable d'alguns atacs informàtics que s'han detectat a Brussel·les.

Der Spiegel relata que en els últims cinc anys els experts en seguretat informàtica de la UE han registrat diversos intents d'atacs al sistema informàtic a la seu del Justus-Lipsius, on els alts funcionaris de la unió tenen les oficines. Seguint la pista de l'origen de les infiltracions a les xarxes van anar a parar a la seu de l'OTAN a la capital comunitària.

Snowden, sis dies perdut

Mentrestant, ja han passat sis dies sense rastre de Snowden a la terminal de trànsit de l'aeroport moscovita de Xeremiétievo. L'agència oficial russa Interfax va assegurar ahir citant fonts properes al cas que Snowden no podrà abandonar Rússia si no es reuneix amb diplomàtics d'un dels països que podrien donar-li asil polític: l'Equador i Veneçuela. Només d'aquesta manera podria legalitzar la seva situació, un cop els Estats Units li han anul·lat el passaport. La mateixa font assegura que cap diplomàtic ha contactat amb Snowden a l'aeroport i que mentre no li facilitin documents nous no pot ni comprar bitllets d'avió ni sortir de la terminal.

El pare de Snowden es va mostrar disposat a pactar el seu retorn als Estats Units a canvi de garanties. El president de l'Equador, Rafael Correa, va explicar ahir que el vicepresident nord-americà, Joe Biden, li va trucar per demanar-li que no concedeixin l'asil a l'informàtic. Per la seva banda, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va dir que li donaria asil si ho demanés.

stats