CAS SNOWDEN
Misc 01/08/2013

Els EUA desclassifiquen documents sobre escoltes telefòniques

Ara
2 min

Barcelona.Els EUA van desclassificar ahir documents sobre el programa d'escoltes, al mateix temps que noves revelacions publicades per The Guardian detallaven com un programa permetia als analistes de l'Agència Nacional de Seguretat rastrejar l'activitat de qualsevol usuari a internet sense necessitar autorització d'un superior.

El director nacional d'intel·ligència dels Estats Units, James Clapper, va autoritzar mostrar "pel bé de la transparència" tres documents que detallaven i autoritzaven el programa de registres telefònics revelat fa uns mesos per l'extècnic de la CIA Edward Snowden.

Mentre el Congrés continuava les compareixences d'alts càrrecs perquè expliquessin els programes de vigilància, The Guardian feia públic un Power Point on l'Agència Nacional de Seguretat descrivia el programa que utilitzaven els seus analistes per rastrejar informació. Les 32 pàgines de la presentació confirmen el que Snowden va revelar en la seva primera entrevista en vídeo, gravada a Hong Kong el 10 de juny. "Assegut al meu despatx -explicava Snowden- podia escoltar les converses de qualsevol persona; les teves, les d'un jutge federal o les del president". "Només necessitava tenir el seu correu electrònic", alertava Snowden. Les autoritats nord-americanes van reaccionar desacreditant el jove, assegurant que era impossible que un analista tingués accés a aquest tipus d'informació. El document revelat pel rotatiu britànic, però, mostra que no només podien fer-ho sinó que ni tan sols necessitaven l'autorització de cap superior: tenien la porta oberta a rastrejar les comunicacions de ciutadans nord-americans i de la resta del món.

L'FBI vol l'ajuda de Snowden pare

L'FBI va demanar ahir al pare de Snowden que visités el seu fill a Rússia. Lonnie Snowden va dir que hi aniria però que no seria una "eina emotiva" per ajudar els Estats Units. De fet, va dir que si el seu fill volia quedar-se tota la vida a Rússia ho entendria.

stats