Misc 14/10/2017

Els EUA deixen morir de fam els presos de Guantánamo

Alguns detinguts que es neguen a menjar poden acabar perdent la vida

Mònica Bernabé
3 min
Els EUA deixen morir de fam els presos de Guantánamo

BarcelonaDonald Trump també està deixant petjada al centre de detenció nord-americà de Guantánamo, a Cuba, on 41 persones continuen recluses. Mitja dotzena d’aquests detinguts estan en vaga de fam des de fa anys per exigir que se’ls jutgi o se’ls deixi en llibertat. Fins ara eren alimentats a la força i se’ls oferia assistència mèdica. Des del 20 de setembre s’ha deixat de fer tant una cosa com l’altra. La nova política de Trump és que els reclusos que fan vaga de fam assumeixin ells sols les conseqüències. Alguns estan a punt de morir de gana, segons han alertat diverses associacions de defensa dels drets humans.

“La situació ja era tremenda abans”, admet Adam Smith, representant de l’organització Reprieve a Londres, amb qui l’ARA va poder parlar ahir. Aquesta associació s’encarrega de la defensa legal de vuit detinguts a Guantánamo. “Els reclusos eren alimentats contra la seva voluntat. Se’ls inseria a la força un tub pel nas dues vegades al dia quan el seu pes disminuïa per sota del 20% del seu pes ideal segons la seva constitució”, detalla. “Ara no se’ls alimenta des de fa 23 dies. No sé què és pitjor”, declara.

Smith explica que l’organització Reprieve es va assabentar d’aquesta situació la setmana passada, quan l’advocat de l’associació, Shelby Sullivan-Bennis, va parlar per telèfon amb dos dels detinguts als quals representa i que es troben en vaga de fam, Khalid Qassim i Ahmed Rabbani. Tots dos estan reclusos a Guantánamo des de l’any 2002, i no saben encara de què se’ls acusa. Tots els detinguts a Guantánamo estan en aquesta situació. Cap ha sigut jutjat per un tribunal i, per tant, cap compleix formalment una sentència. Es troben en un llimb legal.

Khalid Qassim va explicar a l’advocada de Reprieve la setmana passada que està tan feble que ja no pot caminar, segons informa aquesta associació a través d’un comunicat a la seva pàgina web. Ahmed Rabbani també està en una situació límit: només pesa 43 quilos i pateix hemorràgies internes. Tots dos estan en vaga de fam des de l’any 2013, i eren alimentats a la força des d’aleshores.

“Aquests presos estan desesperats. Només tenen la vaga de fam com a única manera de protestar i de reclamar justícia, però això no vol dir que vulguin morir”, afirma Smith, que diu que la solució seria que els Estats Units els jutgés d’una vegada. “O que els deixés en llibertat”, apunta.

L’organització Reprieve s’ha posat en contacte amb el govern nord-americà per exigir una solució per als reclusos que representa. La resposta de l’administració de Donald Trump ha sigut que res ha canviat al centre de detenció a l’illa cubana, segons el representant de Reprieve a Londres. Un portaveu de la presó, el capità de navili John Robinson, també ha declarat al New York Times que continua en vigor la pràctica d’alimentar a la força els reclusos que fan vaga de fam. En canvi, altres associacions com Center for Constitutional Rights o Witness Against Torture confirmen que els detinguts s’estan morint literalment de gana sense que ningú faci res per evitar-ho.

L’expresidentnord-americà George W. Bush va obrir el centre de detenció de Guantánamo l’any 2002 arran de la intervenció dels Estats Units a l’Afganistan per, en teoria, tancar-hi persones acusades de terrorisme o de pertànyer a la xarxa Al-Qaida. Barack Obama va prometre que tancaria el centre. No ho va fer, però sí que molts presos van ser transferits o deixats en llibertat. Quan Obama va arribar a la Casa Blanca hi havia més de 700 reclusos a Guantánamo. Ara en queden 41.

stats