RELACIONS BILATERALS
Misc 08/06/2013

Els EUA i la Xina, dos gegants cara a cara

Primera trobada del president nord-americà i el seu homòleg xinès per llimar diferències

Carme Riera Sanfeliu
3 min
GIRA AMERICANA  El president xinès, Xi Jinping, amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, a qui va visitar ahir en la seva gira per Amèrica.

Barcelona.La trobada de dos dies que va començar ahir a Califòrnia entre el president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, no té precedents. Mai abans un president xinès acabat d'estrenar havia visitat els Estats Units tan aviat. L'escenari, l' attrezzo i el guió tampoc responen a l'ortodòxia de les cimeres sinoamericanes.

Els líders de les dues principals potències econòmiques compartiran 48 hores a Sunnylands, una propietat de 200 hectàrees que sembla un oasi en ple desert de Mojave. Cedit per la multimilionària família Annenberg, aquest luxós refugi convida a deixar enrere la tradicional pompa que marca tota cimera bilateral. L'absència de cerimònia no és gratuïta. Els analistes asseguren que les dues parts han organitzat amb detall la "desorganització". Si s'ha deixat enrere el protocol, els seguicis d'assessors i les reunions pautades és per afavorir el principal objectiu de la trobada.

"Tot i que hi ha temes específics a l'agenda, la cimera pretén fomentar una bona relació personal entre els dos líders que faciliti futures negociacions", explicava a la BBC Alan Romberg, director de la recerca sobre Àsia al Centre Stimson. "La desconfiança entre Washington i Pequín és notable, i això necessita ser resolt urgentment".

Però Gary Schmitt, director del Marilyn Ware Center for Security Studies, considera que "en dos dies no hi ha temps per combatre una desconfiança arrelada a diferències fonamentals en la manera d'entendre la política o les relacions internacionals". La recepta d'aquests i altres analistes és que, en lloc de forçar la confiança, el més realista seria millorar el nivell de transparència mútua per "minimitzar els riscos de malentesos i facilitar la comunicació" en temes tan cabdals com els que tractaran aquests dies.

Ciberespionatge

Els països s'acusen l'un a l'altre d'ordenar atacs cibernètics

Fonts diplomàtiques dels Estats Units han reconegut aquests dies que l'espionatge cibernètic provinent de la Xina al govern i a empreses nord-americanes és el primer punt en l'agenda. Washington ha acusat obertament Pequín de piratejar ordinadors del govern i d'obtenir documents classificats que detallen els plànols de disseny d'armes i sistemes de defensa. El govern xinès ho nega rotundament i insisteix que és més víctima que criminal en aquesta disputa. "Tenim muntanyes de dades que confirmen que els Estats Units llancen ciberatacs contra la Xina", va dir el cap de seguretat digital del govern xinès. Tot plegat apunta al "dèficit de confiança estratègica" entre els dos països, com recorda el veterà diplomàtic xinès He Yafei a la revista Foreign Policy . "El ciberespionatge ha de ser tractat com un problema de governança mundial perquè tant la Xina com els Estats Units en són víctimes, no té sentit que s'acusin l'un a l'altre", aconsella.

Disputes al Pacífic

Pequín se sent amenaçat per la presència militar dels EUA

Si Obama vol jugar la carta del victimisme pel ciberespionatge, Xi està preparat per atacar la nova estratègia nord-americana al Pacífic. Pequín considera que Obama posa en perill l'equilibri militar a la regió ara que el president nord-americà augmenta la presència del seu exèrcit en unes aigües molt sensibles per a la Xina. Les disputes territorials que Pequín té amb els seus veïns asiàtics -molts dels quals aliats dels EUA- disparen els temors de Xi.

Corea del Nord i Síria

Obama vol l'ajuda de Pequín per controlar els dos règims

Els Estats Units veuen la Xina com l'únic actor capaç de posar una pressió efectiva sobre el règim de Corea del Nord. Pequín és el principal aliat de Pyongyang i Obama espera que Xi es comprometi a assegurar-se que Kim Jong-un rebaixarà la tensió nuclear. "Els Estats Units i la Xina són ara en el mateix equip respecte a Pyongyang", puntualitzava a la BBC Jonathan Pollack, director del China Center de la Brookings Institution. "La Xina ja ha reconegut que l'actitud de Pyongyang és una preocupació compartida amb Washington". Més complicat ho té Obama per acostar posicions sobre Síria amb Pequín, que segueix fil per randa els passos de Rússia.

Drets humans

Pressions a Obama perquè demani l'alliberament de presos

El president Obama té sobre la taula peticions de reconeguts grups en defensa dels drets humans perquè demani a Xi l'alliberament de 16 presos polítics, entre els quals el Nobel de la pau Liu Xiaobo. Entre els presos també hi ha Chen Kegui, nebot de Cheng Guangcheng, l'activista cec que des de fa mesos té asil polític als Estats Units. Ahir Pequín, en un pas que molts titllen de demagògic i oportunista, va concedir visats a la mare i el germà de l'activista perquè poguessin visitar-lo als Estats Units. Feia mesos que ho demanaven.

stats