CRISI D’UCRAÏNA
Misc 29/04/2014

Els EUA i la UE collen més Rússia

Les noves sancions afecten la indústria de defensa russa i persones i empreses del cercle de Putin

Núria Ferragutcasas
3 min
ATACS CONTRA MANIFESTANTS A FAVOR DE LA UNITAT D’UCRAÏNA
 Activistes pro-russos ataquen amb porres un dels assistents a la manifestació a favor de la unitat d’Ucraïna que es va fer ahir a Donetsk. La protesta, d’unes mil persones, que va acabar amb 14 ferits, es va tornar violenta quan un grup de joves pro-russos van començar a llançar pedres i gasos lacrimògens contra els manifestants.

WashingtonLa tensió continua a l’est d’Ucraïna. Els acords de Ginebra no tan sols no han aconseguit trobar una sortida a la crisi sinó que la situació s’ha deteriorat. Mentre les parts implicades s’acusen del fracàs de les negociacions, els rebels pro-russos armats mantenen l’ocupació d’edificis públics a les regions orientals ucraïneses i tenen segrestats set observadors europeus.

Els Estats Units i la Unió Europea van decidir imposar ahir més sancions contra Rússia, ja que consideren que el Kremlin està darrere de l’augment de la desestabilització a Ucraïna dels últims dies. “Des del 17 d’abril Rússia no ha fet res per complir els seus compromisos de Ginebra i, de fet, les seves últimes accions han intensificat encara més la crisi”, va assegurar ahir la Casa Blanca en el comunicat per explicar les noves mesures per pressionar el líder rus, Vladímir Putin. Les sancions dels EUA són més àmplies i severes que les europees, però s’espera que juntes tinguin prou força per aconseguir un canvi d’estratègia de Moscou.

El govern d’Obama va anunciar la congelació dels actius i la prohibició de visats a set persones, entre les quals dues del cercle pròxim de Putin. A més, 17 empreses que tenen lligams amb el president rus també veuran congelats els seus actius. D’altra banda, negarà les llicències d’exportació de qualsevol article d’alta tecnologia dels Estats Units que pugui contribuir a les capacitats militars russes i revocarà les que ja s’han donat i compleixin aquestes condicions.

Per la seva banda, la Unió Europea va acordar ahir ampliar amb 15 noms més la llista de russos i ucraïnesos que considera responsables d’alguna manera de la violació de la integritat territorial d’Ucraïna. Aquestes persones s’afegeixen a les 33 que ja tenen prohibit viatjar als països de la Unió Europea i han vist també congelats els seus béns.

Els líders europeus -que tenen més a perdre que Washington amb les sancions contra Rússia, un important proveïdor d’energia i soci comercial de la UE- mesuren les seves represàlies contra Moscou. Les noves sancions europees es van decidir en una reunió extraordinària convocada a Brussel·les després que els països del G-7 (EUA, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i el Japó) acordessin divendres un increment de les mesures contra Rússia pel seu suport als rebels a l’est d’Ucraïna.

L’eficiència de les sancions

Alguns experts són escèptics sobre l’eficiència de les sancions, mentre que d’altres creuen que és l’única manera de resoldre la crisi. De fet, els anteriors dos paquets de mesures que els Estats Units i els seus aliats van imposar a Rússia arran de la seva annexió de Crimea i el seu augment de tropes a la frontera amb Ucraïna no han aconseguit reduir la tensió entre Moscou i Occident.

“Rússia és vulnerable per la seva relació amb els mercats financers. Les sancions podrien causar al país un moment Lehman Brothers ”, assegura l’analista del Consell de Relacions Exteriors Robert Khan, en un article a la revista Foreign Affairs. Per tant, el comerç, la inversió i el creixement de Rússia se’n ressentiran a llarg termini. Tot i així, Khan creu que les sancions, de moment, han estat limitades i caldrà veure l’impacte que tenen les noves mesures per veure si aconsegueixen un canvi de rumb de Putin a Ucraïna.

Per la seva banda, l’exmagnat rus i opositor al Kremlin Mikhaïl Khodorkovski va dubtar diumenge que les noves mesures contra Rússia siguin eficaces, ja que “no tindran cap efecte a curt termini”.

De totes maneres, la Casa Blanca creu que l’economia russa ja està notant les sancions i l’aïllament de la comunitat internacional, i va posar l’exemple de la fugida de capitals de fins a 60.000 milions de dòlars que ha patit Rússia, a més de les pèrdues en el seu mercat borsari. “El mateix president Putin va reconèixer la setmana passada que les sancions estan causant danys a l’economia russa”, va assegurar un dels funcionaris del govern d’Obama en una conferència telefònica per explicar la magnitud de les sancions.

Mentrestant, el president Putin, segurament, tindrà més pressió dels seus col·laboradors i empresaris russos. Entre els sancionats hi ha Igor Sechin, responsable de la principal companyia petrolífera de Rússia, Rosneft.

stats