DESGEL HISTÒRIC
Misc 21/12/2014

El gest cubà reforça els EUA a Llatinoamèrica

Obama busca recuperar la influència del seu país a la regió amb el restabliment de les relacions amb l’Havana

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonLa política d’aïllament amb Cuba ha sigut un obstacle per als Estats Units en les seves relacions amb Llatinoamèrica durant més de mig segle. Per això, quan el president nord-americà, Barack Obama, va anunciar aquesta setmana el restabliment de les relacions diplomàtiques amb l’illa regida pels germans Castro va subratllar que aquest gest milloraria els interessos dels Estats Units a l’hemisferi occidental.

La influència de la primera potència mundial s’ha reduït en els últims anys entre els països llatinoamericans, tal com constata l’estudi Els EUA i l’Amèrica Llatina: una nova realitat, una nova direcció del Consell de Relacions Exteriors. La regió s’ha enfortit en els últims anys i ha estès relacions amb altres països com ara la Xina i l’Índia.

El desgel entre l’Havana i Washington marca una nova era en les relacions dels Estats Units i l’Amèrica Llatina i enterra un dels últims vestigis de la geopolítica de la Guerra Freda. En les últimes dècades, els EUA s’havien quedat sols en el seu embargament a l’illa, que erosionava cada cop més el seu lideratge al continent, però també al món.

A l’octubre, l’Assemblea General de l’ONU va condemnar per 23è cop el bloqueig econòmic. I només els Estats Units i Israel, el seu aliat, s’hi van oposar. Quan Obama va arribar a la Casa Blanca, va prometre canviar la política nord-americana amb Cuba. Tot i així, ha esperat sis anys a fer aquest pas.

La decisió d’Obama, segons l’experta del Consell de Relacions Exteriors, Julia Sweig, pot ajudar els EUA a recuperar el seu prestigi a la regió. “Crec que en veurem els beneficis a la Cimera de les Amèriques. Com a resultat d’aquesta mesura, Obama i Castro podran tenir una conversa sobre la democràcia i els drets humans”.

A l’abril, diversos líders de l’hemisferi es reuniran a la ciutat de Panamà amb motiu aquesta trobada. Per primer cop, diversos governs americans van insistir a convidar-hi Cuba, i trencar així amb la tradició d’excloure l’illa per exigència de Washington. L’assistència d’Obama va penjar d’un fil fins que es va anunciar la normalització de les relacions amb Cuba.

La trobada serà històrica. I el president nord-americà rebrà, amb tota seguretat, una càlida benvinguda dels líders americans. Des de l’Argentina, passant pel Brasil, fins a Veneçuela, s’ha celebrat la nova estratègia de Washington a l’illa més poblada del Carib. “Hem de reconèixer aquest gest valent i històricament necessari del president Barack Obama”, va assegurar el president veneçolà, Nicolás Maduro.

Els analistes, però, creuen que en privat Maduro no està tan content, ja que perd un aliat en la seva política d’oposició a la influència dels EUA en el continent. “L’economia de Veneçuela s’està deteriorant molt ràpidament i el canvi de relació entre Washington i l’Havana subratlla encara més el seu aïllament a la regió”, diu Harold Trinkunas, expert de Brookings en temes llatinoamericans.

Veneçuela envia actualment uns 100.000 barrils diaris de petroli a Cuba, a canvi de metges, mestres i alguns assessors militars. La davallada del preu del petroli, però, ha fet empitjorar encara més la situació econòmica del règim bolivarià. I fa que la continuïtat de l’ajuda del govern de Caracas a Cuba no estigui garantida.

És en aquest nou panorama que Obama i Castro van gestar l’acord. Els pròxims mesos el líder nord-americà tindrà l’oportunitat de reduir tensions del passat i impulsar la seva agenda per a la regió.

Una lluita llarga i difícil

El president de Cuba, Raúl Castro, va admetre ahir que la “lluita” per acabar amb el bloqueig dels EUA “serà llarga i difícil” i que caldrà la implicació de la comunitat internacional i la societat nord-americana per aconseguir-ho.En un discurs davant l’Assemblea cubana, Castro va deixar clar que Cuba no renunciarà al seu sistema polític socialista tot i el desgel de les relacions amb Washington. “De la mateixa manera que mai ens hem proposat que els EUA canviïn el seu sistema polític, exigirem el respecte cap al nostre”, va assegurar.

Raúl Castro es va felicitar de l’entesa amb els EUA i va confirmar que assistirà a la Cimera de les Amèriques el mes d’abril de l’any que ve, on coincidirà amb Obama i s’escenificarà la reconciliació entre els dos països. L’Assemblea cubana va fer un sentit homenatge als cinc espies -tres d’ells alliberats aquesta setmana- empresonats durant anys als EUA i també a Elian González, el balsero que quan era un nen va ser rescatat de Miami i retornat a Cuba.

stats