Misc 17/06/2013

Cau el govern txec per un escàndol de corrupció

El conservador Petr Necas ha presentat la seva renúncia, esquitxat per la detenció de la seva cap de gabinet acusada d'abús de poder, suborn i espionatge il·legal

Efe
1 min

PragaEl primer ministre txec, el conservador Petr Necas, ha presentat aquest dilluns la seva dimissió després que una macro investigació policial esquitxés la setmana passada de ple el seu govern. La detenció de la seva cap de gabinet acusada per la fiscalia txeca d'abús de poder, suborn i espionatge il·legal va culminar dijous passat una investigació policial de 18 mesos que ha acabat amb la detenció de sis persones més, totes elles properes a l'executiu de Necas.

La major operació anti corrupció a la República Txeca des que va caure el comunisme al país s'ha emportat per davant un home que era conegut com 'Don Limpio' per no haver-se vist mai implicat en cap escàndol. Necas va arribar al poder el 2010 prometent lluitar contra la corrupció i acabar amb les xarxes clientelars que ofeguen el país centreeuropeu.

La fiscalia va acusar Jana Nagyová, la seva cap de gabinet, d'estar involucrada en dos casos criminals. D'una banda, hauria ordenat a l'exèrcit una investigació a tres persones, entre elles, la dona del primer ministre. De fet, la premsa sensacionalista assegura que la cap de gabinet i Necas tenen una relació extra matrimonial. Nagyová també està acusada de subornar diputats de l'oposició.

Ara el partit de Necas, el conservador Partit Democràtic Cívic, ha d'intentar tornar a formar govern amb els seus dos socis de la coalició de centre dreta. Però necessiten el vist-i-plau del president Milos Zeman, un socialista que podria preferir instaurar un govern tecnocràtic o avançar les eleccions previstes pel maig del 2014.

stats