Misc 16/06/2013

Corea del Nord proposa reobrir el diàleg amb els Estats Units

Pyongyang fa un primer pas per al desglaç de les relacions amb Washington però no aparca la seva aposta nuclear i responsabilitza els nord-americans de la tensió amb Corea del Sud

Efe
2 min

SeülCorea del Nord ha ofert aquest diumenge diàleg als Estats Units i els ha fet arribar una invitació de cara a mantenir converses d'alt nivell per alleujar tensions regionals.

El gest arriba després de la seva campanya d'amenaces de març i abril, tot i que Pyongyang descarta fer cap concessió en el seu programa nuclear com a condició prèvia a la trobada amb el govern de Washington.

En un document remès per la Comissió Nacional de Defensa, convida els EUA a asseure's a negociar "per rebaixar les tensions en la península coreana i establir la pau i la seguretat a nivell regional", això sí, sense parlar de "condicions prèvies".

La seva aposta nuclear es mantindrà, defensa el govern, fins que el govern nord-americà deixi "d'intimidar" el país asiàtic o, el que és el mateix, fins que el Pentàgon desmantelli el seu arsenal nuclear.

"La nostra desnuclearització implica la desnuclearització de la península coreana, la qual cosa inclou Corea del Sud, i també la desnuclearització més minuciosa, destinada a posar fi del tot a les amenaces nuclears dels Estats Units contra nosaltres", consta al document.

El comunicat enviat per l'estat comunista constitueix el segon oferiment per celebrar trobades d'alt nivell en les darreres dues setmanes, després que remetés un missatge similar a Seül el passat 6 de juny.

No obstant això, després d'una primera trobada preparatòria, la reunió d'alt nivell entre les dues Corees prevista per al 12 de juny es va anul·lar per la falta d'acord respecte a la composició de les delegacions, ja que el Sud va proposar una reunió de ministres i el Nord va insistir a enviar a funcionaris de menor nivell. Si s'hagués produït, hauria estat la primera trobada en sis anys entre autoritats d'alt rang dels dos països.

stats