PROTESTES A TURQUIA
Misc 17/06/2013

Cop d'autoritat d'Erdogan a Istanbul

Els carrers pròxims a la plaça Taksim viuen una autèntica persecució contra els manifestants

S.arsu / T.arango / M.schwirtz
4 min

The New York Times / IstanbutlEl govern turc es va moure ràpidament i amb contundència per esclafar qualsevol intent de protesta contra el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. Hi va haver una autèntica cacera als manifestants per tot Istanbul; als carrers i a l'interior de les botigues o dels hotels de luxe on buscaven refugi després de cada assalt. Qualsevol intent de reagrupar-se per tornar a la plaça Taksim i al parc de Gezi, la policia l'aturava a cops de mànegues d'aigua i gasos lacrimògens. Mentrestant, desenes de milers de seguidors d'Erdogan, molts arribats en autobusos des de diversos punts del país, es concentraven a Istanbul en un acte de reafirmació del primer ministre, que donava per acabada la protesta.

"Vaig dir que això s'havia acabat. Que ja era insuportable", clamava Erdogan a la multitud entregada. "L'operació d'ahir ho va deixar tot net. Era el meu deure com a primer ministre", es justificava després d'aquests 18 dies de protestes que han suposat el desafiament polític més greu dels seus deu anys al poder. "Diuen que sóc un dictador -cridava el primer ministre-; ells són una minoria intentant dominar la majoria".

Però les protestes estan decidides a continuar i la repressió ordenada per Erdogan comença a provocar l'efecte contrari. Dos dels sindicats més importants de Turquia van anunciar ahir que convocaven una jornada de vaga per avui, dilluns, arreu del país com a protesta per la violència policial sobre els manifestants de la plaça Taksim. Però la pressió de les forces de seguretat no va afluixar.

Durant tota la tarda la policia va acordonar Taksim, barrant el pas als vianants i al trànsit. Almenys 14 vehicles antidisturbis blindats estaven aparcats al centre de la plaça, mentre dos camions amb canons d'aigua i gasos lacrimògens escortaven la policia desplegada a la zona.

A la capital, Ankara, la policia va causar almenys quatre ferits per bales de goma i gasos lacrimògens, segons informava Associated Press.

Acusacions als manifestants

"Hi ha grups marginals que intenten infiltrar-se en el xoc amb la policia, com ja hem vist en el passat", declarava el governador d'Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu, a la televisió. "Tothom qui s'afegeixi als aldarulls es considerarà que dóna suport a aquests grups per crear inestabilitat", advertia Mutlu, que acusava alguns manifestants d'utilitzar armes de foc contra les forces de seguretat.

Durant tota la tarda, la policia va perseguir manifestants pels carrers pròxims al parc utilitzant gasos lacrimògens, canons d'aigua i, segons alguns testimonis, bales de goma. Els manifestants els llançaven rocs i ampolles. Per intentar impedir l'arribada de més gent, la ciutat va aturar el servei de metro, de ferris i algunes rutes d'autobús. Al vespre, el centre de la ciutat estava pres per la violència.

El Deniz, un jove que era al parc Gezi quan el van desallotjar, explicava ahir com els gasos els van enxampar "completament desprevinguts". "Semblava que vinguessin a matar-nos, no a evacuar-nos", denunciava.

Setge a l'hotel

L'hotel de luxe Divan, a tocar del parc Gezi, es va convertir ahir en refugi de molts manifestants que fugien de la violència. Centenars de persones, amb casc i màscares de gas, omplien el vestíbul, on es repartien mocadors sucats amb llet perquè tothom qui ho necessités es pogués calmar els ulls de l'efecte dels gasos. Mentrestant, alguns dels manifestants encara tenien esma per continuar amb els seus cants contra Erdogan dins la recepció de l'hotel. Les ambulàncies arribaven fins a la porta i els infermers hi van desplegar equips d'atenció als ferits.

"Algú necessita crema anticremades", cridava un home. Un altre seia, sense samarreta, mentre es ventava la pell amb els mitjons. "És un dictador", deia d'Erdogan.

"Jo vaig viure el cop militar dels anys 80, i mai havia vist tanta brutalitat", es lamentava Selami Yalcinkaya, de 42 anys. I reconeixia que ell va votar pel partit d'Erdogan.

Aleshores, la policia que voltava per fora va intentar entrar a l'interior del vestíbul de l'hotel, però els manifestants es van precipitar en grup a l'interior de la porta giratòria per bloquejar-la i barrar-los el pas. Una mica més tard, els agents ho van tornar a intentar, disparant gas lacrimogen a l'interior de l'edifici. La recepció va quedar plena d'un fum blanc que va desencadenar una cursa boja de gent. La majoria van córrer escales avall cap a la sala d'actes.

Els enfrontaments pels carrers d'Istanbul van marcar el pols d'un dia que Erdogan havia dissenyat per mostrar al món el suport que té de la "majoria silenciosa", com ell l'anomena. El primer ministre compta amb els vots de la meitat de la població turca. L'altra meitat es reparteix entre secularistes, liberals, intel·lectuals urbans i minories, que es divideixen en formacions polítiques diferents. El que els uneix a tots plegats és la seva oposició a Erdogan i als intents del primer ministre d'imposar unilateralment les seves idees a tot el país. Li retreuen la seva campanya per prohibir el consum d'alcohol i els seus projectes megalòmans de desenvolupament urbà, que han enriquit magnats de la construcció ben relacionats amb el govern. Erdogan ha aconseguit enfurismar molts turcs seculars a cop de comentaris, com quan es dedica a dir a les dones que haurien de tenir com a mínim tres fills. "Va tan lluny que fins i tot es fica a l'habitació de la gent -protestava ahir una dona al vestíbul de l'hotel Divan-; ell decideix el que hauríem de menjar i beure, i quants fills hauríem de tenir", protestava amb la pell de l'espatlla cremada pels efectes de l'aigua contaminada amb productes químics.

stats