Justícia xinesa
Misc 27/08/2013

Conclou el judici a Bo Xilai, l'escàndol polític que ha sacsejat Pequín

Ara
2 min

BarcelonaLluita contra la corrupció

El judici contra l'exdirigent xinès Bo Xilai per abús de poder, malversació i acceptació de suborns va acabar ahir després de cinc dies de procés, tot i que el veredicte es donarà a conèixer posteriorment. La fiscalia ha reclamat que Bo -que fins fa un any i mig formava part del politburó i aspirava a formar part del cos d'elit de la Xina, el comitè permanent- sigui "castigat seriosament" després de considerar provat que ha perpetrat "delictes extremadament greus". Caldrà veure ara quina sentència li cau en un procés en què Bo s'ha declarat no culpable de la majoria de càrrecs.

Un cap de turc?

El judici a Bo Xilai s'ha venut a la Xina com una mostra de la voluntat del nou govern de lluitar contra la corrupció, un esforç qüestionat si es té en compte la persecució paral·lela que han patit els que lluiten perquè hi hagi més transparència. De fet, coincidint amb la celebració del judici, dos importants líders de moviments ciutadans contra la corrupció han estat acusats formalment de "disturbis públics" després d'abanderar campanyes perquè es controlin més les fortunes dels líders comunistes, i no només els que estan sent processats, com Bo Xilai.

Una transmissió qüestionada

Abans que dijous comencés el judici, hi havia moltes incògnites sobre com seria la seva difusió. Després que les autoritats comunistes asseguressin que seria "públic", ràpidament va descartar-se el rumor que es retransmetria per als periodistes que cobrien el cas. Però per primer cop el règim va informar del que passava a porta tancada a través d'un compte a Weibo, considerat el Twitter xinès. La premsa oficial ha fet bandera de la transparència, però a efectes pràctics tot ha demostrat que no era res més que un muntatge teatral. Només van poder entrar al judici 19 periodistes de mitjans oficials, mentre els més de 200 reporters acreditats es resignaven a informar-se a través dels seus smartphones . El més curiós del cas, però, era la poca quantitat de comentaris de la retransmissió a Weibo. Tot i tenir més de 500.000 seguidors, només n'hi havia 70, i la majoria eren crítiques a Bo Xilai, no pas al procés.

stats