NEGOCIACIONS DE PAU A L'AFGANISTAN
Misc 22/06/2013

Cinc presos de Guantánamo, clau del diàleg amb els talibans

Washington els podria alliberar per afavorir la pau

Charlie Savage
2 min
Cinc presos de Guantánamo, clau del diàleg amb els talibans

The New York Times / WashingtonCinc presos de Guantánamo condicionaran les negociacions que van anunciar dimarts els talibans i els Estats Units. Dos són alts comandants d'aquests insurgents sospitosos d'assassinar milers de xiïtes a l'Afganistan. Quan un interrogador els va preguntar a Guantánamo sobre els seus presumptes crims de guerra, "no van mostrar cap penediment i van defensar que havien fet el que havien de fer en la seva lluita per construir un estat ideal", segons la versió oficial. També hi ha un exdirector del servei talibà d'intel·ligència, un antic líder talibà amb "forts vincles estratègics" amb diverses milícies extremistes i un exministre talibà acusat de buscar ajuda iraniana per atacar forces nord-americanes.

Aquests presoners podrien ser la clau per determinar si les negociacions s'arriben a fer, i en cas afirmatiu si donen algun resultat. Un portaveu talibà a Qatar va dir dijous que intercanviar-los pel sergent Bowe Bergdahl, presoner de guerra nord-americà en mans dels insurgents des del 2009, seria una manera de "construir ponts de confiança" per començar les converses de pau.

El president Obama ha reiterat just aquesta setmana a Berlín que té la intenció de tancar Guantánamo. Però un membre de l'administració nord-americana familiaritzat amb aquest dossier manté que cap intercanvi de presoners hauria de ser vist com a part dels esforços del president per buidar la presó. Aquests talibans són considerats alguns dels militants de més alt nivell a Guantánamo i, per tant, en condicions normals serien els últims a sortir.

L'oferta talibana ha donat nova vida a una proposta que el 2011 va desestimar-se per l'escepticisme al Congrés i les estrictes condicions de seguretat que requeria l'administració Obama per fer qualsevol intercanvi. Una d'aquestes condicions era que els presoners fossin enviats a Qatar i se'ls prohibís abandonar el país.

Aquestes condicions, creades per evitar que els detinguts tornessin al camp de batalla afganès, van portar els talibans a trencar les converses. Ara no queda clar si la posició talibana amb les transferències a Qatar s'ha suavitzat. Els membres del Congrés més escèptics amb aquest pacte subratllen que voldrien saber quins plans concrets té l'administració per garantir que els alliberats seguiran sota vigilància.

Una filtració de Wikileaks

Els detalls del que el govern sap o deixa de saber amb certesa sobre els crims d'aquests antics líders talibans van sortir a la llum amb la desclassificació de documents militars a Wikileaks per part del sergent Bradley Manning, que afronta càrrecs greus en el judici que s'està celebrant davant un tribunal militar. Com que els presoners mai van tenir l'oportunitat d'anar a judici, la qualitat de les proves i la credibilitat de les acusacions contra ells registrades en els documents mai s'han contrastat.

Aquests talibans formen part dels 18 afganesos que queden a Guantánamo dels 220 que va portar-hi l'administració Bush. Però els altres són acusats d'accions menys serioses i són una moneda de canvi amb poc valor.

stats