Misc 08/08/2013

Carmen Claudín: "Rússia i els EUA poden conviure sense entendre's"

L'experta en l'espai post-soviètic del CIDOB diu que la relació entre Moscou i Washington no funciona des dels atemptats de l'11-S i que ara teatralitzen la reacció a la crisi

Carme Riera Sanfeliu
2 min

¿Ha tocat fons la relació entre Moscou i Washington?

Fa molt que la relació entre Rússia i els Estats Units està deteriorada. Crec que es va torçar definitivament després de l'11-S. Putin va tenir una actitud de mà estesa amb els EUA després dels atacs pensant que Washington entendria o almenys seria menys crític amb la posició del Kremlin de cara al terrorisme txetxè. Això no va passar i s'ho va prendre molt malament. Llavors comença el discurs dels dobles estàndards: dir que Washington critica Moscou per coses que ells també fan. Des d'aleshores que no hi ha una bona relació. Hi ha moments de més o menys distanciament, però no s'entenen.

Medvédev va intentar fer el famós reset en les relacions quan era president, el 2009. ¿El retorn de Putin ha esfumat aquest acostament?

Sí, i amb les coordenades que tenim ara no hi ha cap raó per pensar que les relacions millorin. Ara bé, el problema del reset és que no podia funcionar fins que no se'n fes un a Rússia. I això no va passar. Només amb una liberalització interna a Rússia es podria canviar la seva política internacional.

Per què no s'entenen?

Es veuen com a competidors. Sobretot Rússia. En l'època de la Guerra Freda els Estats Units també l'hi veien, però ara per a ells Moscou és un competidor més perquè ha aparegut la Xina com a gran potència. Per a Rússia la qüestió estratègica número u és l'armament nuclear. Ho tenen claríssim: mentre tinguin la capacitat atòmica, el món els respectarà i els Estats Units també.

Què hi ha en joc si no arreglen les seves relacions?

Els països, com els individus, sempre perden quan no estableixen una relació constructiva. Ara bé, aquests dos poden conviure tranquil·líssimament sense acabar-se d'entendre. La clau és matisar això que no s'entenen, perquè en el fons sí que ho fan. La situació seria realment preocupant si no parlessin, però estic segura que parlen. Estic segura que el diàleg a nivells que el gran públic no veu s'està donant. No crec que la situació sigui més crítica que en altres moments.

Es magnifica, potser?

Les dues parts ho estan teatralitzant, tot i que la situació és greu, no dic que no ho sigui. Però els Estats Units no podien reaccionar de cap altra manera davant la decisió russa de donar asil a Snowden. Els russos s'han pres molt temps per decidir-ho perquè eren conscients que crearien un precedent. Segur que mentre els alts oficials discutien què feien en alguna sala del Kremlin, reconeixien que si estiguessin en la posició de Washington haurien actuat igual.

¿Podria haver-hi canvis de posició en els grans capítols oberts com Síria i l'arsenal nuclear?

Crec que les coses seguiran bastant igual. Qui té un panorama més complicat a casa són els Estats Units, per tot el que va revelar Snowden. Però segur que arribarà un moment que les dues parts oblidaran els conflictes de la seva relació. Això s'ha donat molt en la història bilateral de Rússia i els Estats Units... S'ha passat sovint d'una situació molt tensa a un tracte una mica més distès.

stats