CORRUPCIÓ A LA XINA
Misc 22/08/2013

L'exdirigent xinès Bo Xilai nega haver acceptat suborns d'un empresari

El judici per corrupció ha començat aquest dimarts i s'allargarà dos dies més. L'exdirigent xinès s'enfronta o bé a cadena perpètua o la bé a la pena de mort. És el primer judici de la història retransmès per internet a través de la xarxa social Weibo, l'equivalent asiàtic del Twitter

Agències
3 min
Imatge de Bo Xilai en el seu judici difosa pel Tribunal Intermedi de Jinan a través de la xarxa social Weibo

JinanL'exdirigent xinès Bo Xilai ha negat davant el jutge haver acceptat suborns de l'empresari Tang Xiaolin, com se l'acusa en el judici que ha començat aquest dimarts contra ell a la ciutat de Jinan per malversació, suborns i abús de poder.

En un afegit al text de la seva declaració que ha penjat el tribunal intermedi de Jinan, a l'est de la Xina, en el seu compte de Weibo –l'equivalent asiàtic de Twitter -, Bo ha reconegut que, prèviament, s'havia declarat culpable d'aquest càrrec "sense voler".

"No és cert que Tang em donés diners fins a tres vegades", com figura en el plec de càrrecs, ha assenyalat Bo a la transcripció difosa pel tribunal.

Segons aquesta declaració, Bo ha reconegut que va admetre "sense voler" el càrrec d'haver acceptat aquests pagaments durant el procés d'investigació que li va obrir el comitè de disciplina interna del Partit Comunista després de caure en desgràcia.

"Vaig dir que volia assumir la responsabilitat legal, però llavors la meva ment estava en blanc i desconeixia els detalls", ha explicat l'exdirigent xinès.

En un text previ, també penjat al compte de Weibo del tribunal, Bo ha assenyalat que espera que "els jutges puguin celebrar el judici d'una manera raonable i justa i segueixin els procediments legals del nostre país".

Malgrat que no s'ha permès l'entrada a la sala del tribunal a la premsa estrangera, les imatges difoses per la cort, les primeres de Bo des de la seva caiguda en desgràcia fa un any i mig, mostren l'exdirigent vestit amb una camisa blanca i pantalons negres, més prim i amb posat cansat.

Porta els cabells molt curts i va afaitat. Algunes informacions asseguraven que durant la seva detenció havia deixat de tallar-se la barba en senyal de protesta.

Entre els càrrecs que s'han detallat contra Bo en el judici d'avui es troba el d'haver rebut suborns per valor de 21,8 milions de iuans −uns 2,6 milions d'euros− entre el 2000 i el 2012 per part de dos empresaris de Dalian, Tang Xiaolin i Xu Ming.

Bo, segons l'acusació, va rebre aquests suborns o bé directament o bé a través de la seva esposa, Gu Kailai, i el seu fill, Bo Guagua.

El plec de càrrecs també inclou l'apropiació de cinc milions de iuans −més de 600.000 euros− en fons públics per a un projecte classificat i l'abús de poder entre el 1999 i el 2006 com a alcalde i secretari general del Partit Comunista a la ciutat de Dalian i com a ministre de Comerç "per beneficiar altres".

Entre el gener i el febrer del 2012 va cometre una "sèrie d'actes" d'abús de poder com a secretari general del Partit Comunista de la ciutat de Chongqing −centre− després de ser informat de les sospites al voltant de la seva dona, Gu, per la mort de l'empresari britànic Neil Heywood.

El judici es fa sota un fort dispositiu de seguretat, si bé a pocs metres de la porta principal del tribunal, desenes de defensors de Bo protesten pel que consideren un judici injust i no independent.

S'espera que la vista, presidida pel jutge Wang Xuguang, tingui una durada de dos dies, encara que el veredicte no es coneixerà fins al setembre, segons la televisió estatal CCTV.

S'ha permès l'accés a la galeria pública del tribunal a 110 persones, entre les quals, 19 periodistes −no identificats− i cinc membres de la família de Bo, segons l'agència de notícies xinesa Xinhua.

Bo, que fins al març de l'any passat somiava a arribar a l'executiu central xinès, s'asseu al banc dels acusats per l'escàndol fet públic arran de la mort, el novembre del 2011, de l'empresari britànic Neil Heywood.

El febrer del 2012, la "mà dreta" de Bo, Wang Lijun, que compleix quinze anys de presó per la seva participació en el cas, va aixecar la llebre en demanar asil polític en un consolat nord-americà i revelar la implicació de Gu en la mort de l'empresari britànic.

Bo va ser destituït al març i Gu, jutjada l'agost de l'any passat, va ser sentenciada a pena de mort, amb la possibilitat que se li commuti per cadena perpètua d'aquí a dos anys.

L'exdirigent xinès també s'enfronta a una sentència a cadena perpètua o pena de mort.

El primer judici de la història retransmès per internet

El judici a l'expolític xinès s'ha convertit en el primer de la història que es retransmet oficialment per internet.

Malgrat la gran quantitat de periodistes desplaçats fins al lloc, el procés només es pot seguir a través del compte oficial que ha obert el tribunal intermedi de Jinan a la xarxa social Weibo. En el seu perfil el tribunal actualitza gairebé en directe el que passa a la sala on es jutja Bo.

stats