CRISI POLÍTICA A ITÀLIA
Misc 05/08/2013

Berlusconi: "El govern ha de seguir"

El Cavaliere promet la continuïtat de la coalició davant de milers de manifestants

Ara
3 min
L'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi gesticulant durant una manifestació de milers de votants del Poble de la Llibertat a Roma per donar-li suport.

Barcelona.L'ex primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va esvair ahir els temors que la seva recent condemna per frau fiscal en l'anomenat cas Mediaset fes caure la coalició del seu partit amb el centreesquerra. Va fer-ho davant de milers de votants del Poble de la Llibertat (PdL) vinguts amb autobusos de tot Itàlia fins a Roma per participar en una manifestació convocada pel partit berlusconià en un intent de donar suport al seu líder.

"Hem dit alt i clar que el govern ha de seguir endavant per aprovar les mesures econòmiques que hem demanat, ens les quals ens hem posat d'acord", va dir el magnat de la comunicació als dos milers de persones que l'escoltaven a l'exterior de la seva residència. Sota banderes de Forza Italia, l'antiga formació del Cavaliere, els assistents clamaven contra el Tribunal Suprem, que dijous va confirmar la pena de quatre anys de presó per al líder conservador.

Els dies de disputes entre els socis de govern que van seguir la decisió de la Cort feien témer que el mandat de només tres mesos del primer ministre socialdemòcrata, Enrico Letta, es col·lapsés. "El que ens mou no són els nostres interessos personals, són els interessos d'Itàlia els que passen per davant de tot", va dir Berlusconi al seu públic.

"Sóc innocent"

El públic va embogir quan el multimilionari va reiterar que és innocent. L'energia del septuagenari anava in crescendo . "Us he de dir, mirant-vos als ulls de la mateixa manera que vaig mirar als jutges, que jo sóc innocent", va exclamar mentre els xiscles dels manifestants marcaven el ritme de cada final de frase. "Si un diumenge, 4 d'agost, amb quaranta graus a l'ombra, un asfalt que crema i després d'hores de viatge una onada de gent ha vingut per demostrar-me el seu afecte, em sento amb el deure de mantenir el meu compromís i seguir endavant encara amb més entusiasme i passió", va afirmar l'exmandatari.

Berlusconi no va quedar-se curt en els atacs contra els mitjans de comunicació i el sistema judicial del país, crítiques que ja va fer en un vídeo que va fer públic aquesta setmana després de saber que el Suprem ratificava la condemna de presó.

"He repassat el que he fet com a fill, pare, empresari, ciutadà i servidor de l'estat. Quan llegeixo el que s'escriu de mi als diaris, em veig com en un mirall amb la meva imatge deformada. Una imatge que no és Silvio Berlusconi".

El líder del PdL, que a més s'enfronta a una condemna d'inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics que encara està pendent de ser definida, va acusar els jutges d'estar polititzats. "La magistratura ha volgut deixar-me fora de la política durant vint anys i ara ha aconseguit el seu objectiu", va afirmar el Cavaliere, que, malgrat això, va dir: "Us faig una promesa, jo sóc aquí, no em moc i no em rendeixo".

Tot i que entre el públic van deixar-se veure exministres i membres destacats del PdL, cap titular de l'actual govern de coalició va fer-hi acte de presència. Aquesta decisió no va ser ben rebuda entre alguns membres del partit, com ara el vicepresident del Senat, Maurizio Gaspari. "És una manifestació democràtica i pacífica de solidaritat amb Berlusconi, em sembla absolutament equivocat que no hi participin ministres i membres del govern", va dir l'exministre de Comunicacions.

Pressió a Napolitano

La idea inicial de la concentració era acabar davant el Quirinale, la seu de la presidència de la República Italiana, però després del discurs de Berlusconi la manifestació es va dissoldre. El PdL concentra la seva pressió al cap d'estat, Giorgio Napolitano, l'únic capaç de concedir un indult a Berlusconi. Letta va haver de demanar ahir que es deixi el president fora de les tensions polítiques després que el coordinador del PdL, Sandro Bondi, amenacés amb "una mena de guerra civil". "O la política és capaç de trobar solucions que puguin retornar l'equilibri normal entre els poders de l'estat i, al mateix temps, fer possible que el líder del màxim partit italià tingui capacitat política, o Itàlia podria caure en una mena de guerra civil de conseqüències imprevisibles per a tothom", va dir en un comunicat oficial Bondi. Napolitano va qualificar la declaració d'"irresponsable".

stats