ITÀLIA
Misc 03/08/2013

Berlusconi desafia la justícia i promet més batalla política

El Cavaliere rellança el seu partit per "fer obrir els ulls" als italians

Sandra Buxaderas
2 min

RomaPoques hores després de rebre la primera condemna a presó en ferm de la seva vida, per frau fiscal, que acabarà traduint-se en un any d'arrest domiciliari i alguns anys d'inhabilitació política, el magnat i polític Silvio Berlusconi es va presentar com una víctima de jutges polititzats i va prometre donar encara més batalla política.

"A canvi del compromís de 20 anys a favor del meu país, quasi a les acaballes de la meva vida activa rebo com a premi acusacions i una sentència fonamentada en el no-res que em pren llibertat i drets civils. ¿Es així com Itàlia reconeix el compromís dels seus millors ciutadans? ¿És aquesta la Itàlia que volem?", va preguntar-se dijous a la nit en un vídeo de nou minuts. Ell mateix va respondre's. "De ben segur que no és la Itàlia que volem. Hem de continuar la nostra batalla de llibertat, seguint en política i aplegant els joves i les millors energies", va dir.

Aquest contraatac polític té un nom: Força Itàlia. L'actual líder del partit de centredreta Poble de la Llibertat (PdL) pensa revitalitzar el seu projecte polític retornant a les sigles del partit amb què va entrar exitosament en política l'any 1994. "Tornarem a posar en joc Força Itàlia i demanarem la majoria indispensable per modernitzar el país, fer reformes, començant per la més indispensable, la de la justícia, per tal de no ser un país sotmès a l'exercici arbitrari del més terrible dels seus poders, el de privar un ciutadà de la seva llibertat", va clamar. "Una part de la magistratura a Itàlia ha esdevingut un subjecte irresponsable", un poder "no elegit pel poble" que "ha condicionat la vida del país" i que pretén "assegurar el manteniment en el poder de l'esquerra ", va afegir. "He viscut un veritable acarnissament judicial que no té igual en el món civilitzat", va assegurar. "Que els meus 50 processos i aquesta sentència facin obrir els ulls als ciutadans que fins ara no n'eren conscients i han malgastat el vot o s'han abstingut", va concloure.

Fi a la coalició?

Aquest to preelectoral permet intuir que Berlusconi podria donar per acabada l'experiència del gran govern de coalició amb l'esquerra d'Enrico Letta tan bon punt s'ho pugui permetre políticament, és a dir, si aconsegueix seguir pujant a les enquestes. A favor té el fet que els votants del partit de centreesquerra, el Partit Demòcrata, viuen amb disgust el pacte de govern amb la dreta, i més ara que la justícia finalment ha condemnat Berlusconi.

Berlusconi, doncs, promet més guerra, encara que, amb la llei a la mà, en cas de noves eleccions no podria tornar a presentar-s'hi. Un decret legislatiu del govern anterior de Mario Monti va establir que no es poden presentar com a candidats o esdevenir diputats o senadors "aquells que han rebut condemnes definitives a penes superiors a dos anys". Berlusconi ha estat condemnat a quatre anys. La prohibició, però, l'afectaria relativament. Només cal veure el cas de Beppe Grillo, autèntic líder del moviment més exitós dels últims anys, Cinc Estrelles, que va renunciar a esdevenir parlamentari entre altres coses perquè també va rebre una condemna judicial arran d'un accident de trànsit.

stats