INCERTESA A ITÀLIA
Misc 15/08/2013

Berlusconi fa campanya a la platja

El Cavaliere rellança Força Itàlia per sobreviure en política mentre confia en un indult presidencial

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona.Ha arribat la treva estival i els despatxos de Roma s'han buidat, però Silvio Berlusconi continua, des de la seva vil·la a Arcore -la mateixa on va esclatar l'escàndol de les festes bunga bunga que l'han portat davant la justícia pel cas Ruby-, maquinant per trobar el seu salvavides polític després de la condemna a presó pel cas Mediaset. L'última estratègia: ressuscitar el seu vell partit, Força Itàlia, a través d'una forta campanya a les principals platges del país. Un xou mediàtic propi d'un berlusconisme que es veu obligat a prescindir de la cara del Cavaliere, que a mitjans d'octubre ha d'escollir entre un any d'arrest domiciliari o bé de treballs socials.

Està previst que diverses avionetes sobrevolin a partir d'avui, festiu també a Itàlia, les platges més turístiques amb pancartes amb les paraules "Forza Italia" i "Forza, Silvio". I diversos voluntaris del Poble de la Llibertat (PdL), la coalició conservadora nascuda de Força Itàlia el 2007, repartiran pamflets des de l'illa de Sardenya fins als complexos turístics de la Ligúria i la Toscana i les petites platges de la Costa Amalfitana. "A diferència del centreesquerra, que simplement ha canviat de nom cada any, tornarem als nostres orígens, amb un gran partit liberal", explicava al Financial Times Renato Brunetta, líder del PdL al Parlament italià.

Amb la campanya, Berlusconi busca encarnar l'esperit original del seu partit, creat el 1994 i dissolt el 2009. Però per Gianfranco Pasquino, professor de ciència política a la Universitat de Bolonya, amb aquesta mirada enrere el Cavaliere està demostrant que "realment no sap què fer". "Reviurà Força Itàlia, amb molta nostàlgia, però no amb el mateix entusiasme i impacte que va aconseguir el 1994. Com diu un dels filòsofs preferits de Berlusconi, Karl Marx, la història es repeteix: primer com a tragèdia i després com a farsa", comentava irònicament Pasquino.

L'opció de la clemència

La gran esperança del PdL és que la presidència acabi indultant Berlusconi. La paraula grazia (gràcia, clemència), justament, era la més repetida ahir als mitjans italians. En un gest cada vegada més usual, el president italià, Giorgio Napolitano, va difondre dilluns a la nit un comunicat on ni concedia ni negava l'indult. Es comprometia a fer un "examen objectiu i rigorós per verificar si es donen les condicions per a un eventual acte de clemència".

Però primer cal que Berlusconi, personalment, demani la gràcia, un gest que, com recorda Pasquino, significaria que reconeix la seva culpa. Ahir la defensa del Cavaliere estava "convençuda" que demanarà el perdó "tard o d'hora". Napolitano també enviava un toc d'atenció a Berlusconi pels últims moviments polítics. Demanava respecte a la sentència, d'una banda, i de l'altra implorava que continuï la difícil coalició que lidera Enrico Letta i que no s'agiti més el fantasma d'unes eleccions anticipades.

"És massa tard per convocar eleccions per a la tardor, això donarà temps perquè Letta pugui fer algunes reformes i guanyi credibilitat de cara a noves anticipades", opina Pasquino. Caldrà veure, però, quins són els futurs moviments de l'ex primer ministre. Com escrivia la periodista Claudia Fusani a l' Unità , "aquesta és la seva última estratègia, però el Cavaliere, cada vegada més arraconat, pot canviar-la en qualsevol moment".

stats