TERRORISME
Misc 01/10/2014

Bèlgica jutja 46 jihadistes que van marxar a combatre a Síria

El testimoni d’un penedit permet conèixer les estratègies de captació

Laia Forès
3 min

Brussel·lesL’11 de febrer del 2013 Jejoen Bontinck, un noi belga de 18 anys, abraça l’islam, agafa un avió rumb a Síria i es converteix en un combatent jihadista. Dos anys abans era un jove flamenc que vivia a Anvers sense cap inclinació religiosa. Feia una vida normal. “Passava per un mal moment”, es justifica l’adolescent. Quan torna a Bèlgica, vuit mesos més tard, assegura que està penedit i acusa una organització de musulmans radicals, Sharia4Belgium, d’haver-lo incitat a lluitar a Síria. “Sense ells, jo mai hauria marxat a combatre a Síria”, assegura Bontinck, que es presenta a ell mateix com a “víctima” de l’organització.

Un tribunal belga ha iniciat aquesta setmana un macrojudici contra 46 presumptes jihadistes que formaven part de Sharia4Belgium. La premsa del país l’ha qualificat com “el procés terrorista més important” que ha viscut mai Bèlgica. La policia considera aquest grup islamista radical com el proveïdor més important de joves belgues que van a lluitar per la jihad a Síria.

Testimoni i acusat

El principal testimoni de l’acusació és el jove Jejoen Bontinck, que alhora és un dels acusats. Només nou dels presumptes jihadistes estan presents al judici. La resta, o han mort en els combats o encara són a Síria. L’organització, dirigida per un carismàtic líder radical de 32 anys -l’únic que no ha viatjat a Síria-, va néixer el 2010 i es va donar a conèixer a través d’actes públics radicals, com ara la irrupció a la Universitat d’Anvers durant la conferència d’un intel·lectual que defensava una visió crítica de l’islam.

Els membres del grup es trobaven en un local d’Anvers per llegir l’Alcorà i rebre lliçons. “Eren veritables sessions d’adoctrinament de salafisme jihadista”, va assegurar a l’inici del judici la fiscal. Els joves estaven obligats a assistir-hi. Si no ho feien, rebien missatges al mòbil amb advertències. L’agost del 2012 uns quants integrants del grup marxen a Síria a lluitar al costat del temut Estat Islàmic.

La narració del jove penedit ha permès conèixer de primera mà com actuen aquests grups radicals. La seva història, tot i que té certs punts foscos, revela amb cruesa la realitat de les famílies que veuen, impotents, com els seus fills, nascuts en països europeus, es radicalitzen fins al punt d’anar a lluitar en defensa de la jihad. Alguns, segons les forces de seguretat, tornen a Europa entrenats i preparats per cometre atemptats. Es calcula que uns 3.000 europeus han marxat a Síria o a l’Iraq.

El pare viatja a Síria

En la història de Jejoen Bontinck, commou l’actuació desesperada del seu pare. Quan va saber que el fill havia marxat a lluitar, l’home va viatjar a Síria per emportar-se’l a casa. Hi va haver d’anar dos cops per trobar-lo. Dels vuit mesos que el noi va passar a Síria poca cosa se’n sap.

Segons el seu relat, va estar lluitant fins que el van acusar d’espia i va acabar en una presó compartint cel·la amb James Foley, el periodista nord-americà decapitat per membres de l’Estat Islàmic. Quan el van alliberar, va tornar a participar en combats fins que, penedit, va tornar a Bèlgica amb la seva família.

Els kurds de Kobane combaten els jihadistes

Els avions nord-americans van bombardejar ahir posicions jihadistes prop de la ciutat kurda de Kobane, sotmesa des de fa dues setmanes al setge de l’Estat Islàmic. Segons l’Observatori Sirià de Drets Humans, una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d’activistes sobre el terreny, els bombardejos no han aturat l’avenç dels milicians extremistes, que ja són a cinc quilòmetres de Kobane, la capital d’un dels tres cantons de l’administració kurda al nord del país. L’avenç jihadista posa en guàrdia Turquia, acusada pels líders kurds sirians de connivència amb els jihadistes.

stats